Guus en het gruwelijke hotel

Tessel de Boer, Rosa Mae Soosaipillai, Fleur van der Werf, Hannah Klaase, Loa Pelleboer, Floris Kokab, Nina Prazsky en Guus van Binsbergen.

Niet zomaar acht mooie namen, maar de beste acht voorlezers van Heiloo. Probeer daar maar eens een rangorde in aan te brengen. Die ongelukkige taak had ik een paar weken geleden als jurylid tijdens de Heiloose Voorleeswedstrijd in onze bieb. 

De winnaar werd de elfjarige Guus van Binsbergen. Ik interview hem een paar dagen later in de lerarenkamer van zijn school. Guus zit in groep acht van De Duif. Hij praat helder, makkelijk en doordacht en is dol op Harry Potter. 

Toch tapte hij die bewuste maandagmiddag uit een ander vaatje: het werd ´Het gruwelijke hotel´ van Cis Meijer. Hij kwam op het idee na een boekbespreking van twee klasgenoten. Hun verhaal intrigeerde hem zozeer dat hij meteen zelf aan het boek begon. Mooi als lezen dat met je kan doen. 

Overigens spaarde hij zijn publiek, want hij had ook een ander voorleesstukje geselecteerd, maar dat was wellicht te gruwelijk en spannend voor de jongsten. Het stukje dat hij wél voorlas, was net wat meer dan alleen maar eng. Wijs besluit. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat sommige luisteraars na jouw verhaal nooit meer naar de zolder durven.         

Guus heeft meer ijzers in het vuur. Zo voetbalt hij graag en hockeyt hij bij de jongens D zwart van de Terriërs. Daarnaast zat hij in de leerlingenraad van de school en kon hij dientengevolge meebeslissen over de herindeling van het schoolplein. Dat is overigens heel mooi geworden. Ik snap niet dat ze er geen betaalde toer van maken.

Volgend jaar gaat Guus naar het JPT in Castricum. Zijn interesse ligt in de hoek van het ontwerpen. Lego en zo. Schrijfambities heeft hij niet. Begrijpelijk. Van schrijven word je rijk in je hoofd, niet in je portemonnee.