V.l.n.r.: twee leden van Stichting Egmond 40/45, Jelle Visser (Museum Vliegveld Bergen) en burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen.
V.l.n.r.: twee leden van Stichting Egmond 40/45, Jelle Visser (Museum Vliegveld Bergen) en burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen. Foto: aangeleverd

Tafels en stoelen van historisch belang gezocht

BERGEN/EGMOND AAN ZEE - Op 15 januari heeft Museum Vliegveld Bergen vier stoelen in bruikleen gegeven aan Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld in Wageningen. Stichting Egmond 40/45 heeft een tafel overhandigd. In Hotel De Wereld vonden op 5 mei 1945 de besprekingen plaats over de aftocht van de Duitse bezetter. 

Er is een overeenkomst tussen Egmond aan Zee en Wageningen. In 1942 zijn bewoners van een huis voor oud-zeelieden van de Prins Hendrik Stichting geëvacueerd omdat de Duitsers langs de kust verdedigingswerken wilden bouwen. De bewoners verhuisden inclusief al het huisraad, beddengoed en andere spullen. Uiteindelijk kwamen de oud-zeelieden in Hotel De Wereld terecht.

In 1944 laaide de strijd rond Wageningen op en moest de hele gemeente worden geëvacueerd. De oud-zeelieden kwamen in Baarn terecht, maar moesten noodgedwongen al het meubilair achterlaten in Wageningen. Het bijzondere is dat de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse generaal Johannes Blaskowitz, die de onderhandelingen over de Duitse aftocht uit Nederland voerden, de tafels en stoelen van de Prins Hendrik Stichting uit Egmond aan Zee gebruikten.

De Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld had al een tafel in bruikleen van de Stichting Egmond 40/45, en daar kwam op 15 januari nog een tafel bij. Maar daar bleef het niet bij. Jelle Visser, de voorzitter van Museum Vliegveld Bergen, kwam onlangs in het bezit van 7 stoelen afkomstig uit Hotel De Wereld. Daarvan zijn er 4 in bruikleen gegeven aan de Wageningse stichting. De overhandiging vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen, die zelf een replica van de ‘capitulatietafel’ gebruikt.

De tafel en de stoelen krijgen een plek in het nog te realiseren ‘Vrijheidskwartier' naast het hotel.

>>>>>>>>>>>>>>>>
Oproep
Er moeten in deze omgeving nog enkele tafels en stoelen zijn die destijds zijn gebruikt tijdens de onderhandelingen in Hotel De Wereld. Heeft iemand wellicht nog dergelijke meubels in huis van de Prins Hendrik Stichting? Of bent of kent u iemand die meer informatie heeft over dit specifieke 'oorlogs'meubilair vanaf de evacuatie in 1942 tot op heden? Dan komt voorzitter Jelle Visser van Museum Vliegveld Bergen graag met u in contact. U kunt hem bereiken via e-mailadres museumvliegveldbergen@gmail.com        

De Prins Hendrik Stichting is op zoek naar een deel van de inventaris.
De annonce van Wageningen in De Uitkijkpost van 21 april 1975.