Paulien leest een stukje voor uit haar boek.
Paulien leest een stukje voor uit haar boek. Foto: aangeleverd

Paulien vraagt uw
aandacht voor de tuinvogel

LIMMEN - Zondag 20 november heeft Paulien van Tol uit Limmen haar eerste boek gepresenteerd, een bundel korte, geïllustreerde teksten met de titel Tuinvogelverhalen. De presentatie werd gehouden in Castricum in de Tuin van kapitein Rommel. Het eerste exemplaar heeft Paulien van Tol aangeboden aan Theo Versteegen, een van de klimaatburgemeesters in Castricum.

Het is een kleine ruimte, net groot genoeg voor het aantal belangstellenden, waar Paulien van Tol haar boek presenteert aan de lezer. Tuinvogelverhalen is de neerslag van haar jarenlange inzet voor het welzijn van vogels in onze leefomgeving. De tuin van haar en haar man is een eldorado voor deze dieren.

In 2019 breidde Paulien van Tol haar werkterrein uit door op vrijwillige basis als tuinvogelconsulent te gaan werken voor de Vogelbescherming, een functie waarin ze op aanvraag adviseert bij de aanleg van vogelvriendelijke tuinen, zelfs balkons. Ze kreeg al snel het verzoek van de Vogelbescherming op Facebook aandacht te vragen voor haar werk. Dit heeft ze gedaan in de vorm van korte teksten die zij zelf illustreert. Van tijd tot tijd staan de tuinvogelverhaaltjes van Paulien ook in de Uitkijkpost. De belangstelling bleek groot en lezers vroegen of zij de stukjes zou kunnen bundelen in een boek.

Het is geen toeval dat klimaatburgemeester Theo Versteegen het eerste boek kreeg aangeboden. Zijn inzet is klimaatverandering tegengaan door inwoners van zijn gemeente te inspireren om bewuster te leven in het belang van het behoud van de natuur. Geen overbodige luxe als we dagelijks de gevolgen van ons handelen terugzien in de aantasting van het ecologisch systeem. Zijn pleidooi loog er niet om. “Er is heel wat nodig om de schade aan het milieu te stoppen en terug te dringen.” In zijn toespraak roemde Theo Versteegen de bijdrage aan een gezonde leefomgeving door de informatieve waarde van de korte, vrolijke teksten. “Elk stukje biedt nieuwe kennis”, zei hij. Het onderwerp van de presentatie is serieus. De bijeenkomst is, net als het boek, luchtig en positief. De aandacht van het publiek voor de inleiding van Paulien van Tol en de toespraak van Theo Versteegen is groot.

Buiten regent het hard en voelt het bitterkoud aan, helaas geen weer om de Tuin van kapitein Rommel te bezoeken. Maar in het zaaltje is de warmte aangenaam, opgewekt door zonnepanelen en de stemming bij het publiek. De middag wordt bepaald door de inzet van de aanwezigen, die staan voor de bereidheid tot verbetering en behoud van gezonde natuurlijke krachten die plant en dier, dus ook de mens, niet kunnen missen. De klimaatburgemeester is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het boek Tuinvogelverhalen heeft Paulien van Tol uitgegeven in eigen beheer. U kunt het bestellen bij Brave New Books en via paulienz@hotmail.nl. Het boek is te koop bij boekhandel Laan in Castricum.

Tekst: Tineke Grootveld