Remco's werk is heel divers. Laatst werkte hij voor een KLM commercial!
Remco's werk is heel divers. Laatst werkte hij voor een KLM commercial! Foto: aangeleverd

Bijzonder beroep: Sound Designer en Sound Mixer

Algemeen

In deze rubriek laten wij iemand aan het woord die vertelt wat zijn of haar functie inhoudt. Deze week hebben wij gesproken met Remco Langedijk. Hij werkt als freelance Sound Designer en Sound Mixer.

Mijn naam is Remco Langedijk en ik ben freelance Sound Designer en Sound Mixer. Dit houdt in dat ik de geluidsnabewerking verzorg voor verschillende soorten media: film, tv, commercials, online content en podcasts. Ik ben in 2020 afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam als sound designer. In 2021 heb ik een Gouden Kalf gewonnen voor een virtual reality kunstproject waarvoor ik de sound design en muziek verzorgde. Daarnaast heb ik ook een studenten Oscar gewonnen voor één van mijn afstudeerfilms op de Filmacademie (dit is van de echte Oscars, maar dan de studenten versie). Hiermee stond ik vorig jaar ook in de Uitkijkpost. 

Wanneer een film, commercial of serie wordt gedraaid, wordt er op het gebied van geluid alleen dialoog opgenomen. Nadat de editor de beeldmontage heeft afgerond, komt de gehele film bij mij als sound designer. Ik ga dan inhoudelijk geluid toevoegen. Stel de scène speelt zich af in een drukke stad, dan kan je denken aan: toeterende auto’s, pratende mensen en voetstappen van voorbij lopende mensen. De kracht van geluid zit hem erin dat je als sound designer echt kan spelen met de fantasie van de kijker. Zo kan je een gevoel van spanning creëren door bepaald achtergrondgeluid weg te halen of kan je ervoor zorgen dat de kijker dichter bij het personage komt door veel drukke geluiden toe te voegen in de omgeving van het personage en het bijvoorbeeld harder laten worden van zijn ademhaling. Deze unieke manier vertellen is wat mij aantrok tot het beroep van sound designer. Film is zoveel meer dan alleen beeld.

Na het sound design proces wordt alle audio gemixt. Hier wordt al het geluid in balans gebracht en ervoor gezorgd dat alles goed klinkt qua volume en klank, door bijvoorbeeld het weghalen van vervelende frequenties in dialoog of het toevoegen van galm. 

Naast film werk ik merendeel van mijn tijd aan geluidsnabewerking voor andere vormen van media. Zo verzorg ik sound design en mixage voor commercials op televisie en internet voor grote bedrijven zoals: Philips, KLM, ING, Nationale Nederlanden en Vodafone. Daarnaast neem ik ook wekelijks verschillende podcasts op. Ook heb ik sound design gedaan voor online video’s van Formule 1 coureur Lando Norris en bracht ik vorige week in samenwerking met een bekende Amerikaanse YouTuber een sound effects pakket uit, gevuld met geluidseffecten voor andere filmmakers.

Mocht je benieuwd zijn naar Remco zijn werk, neem snel een kijkje op zijn website www.remcosounds.com