De jongens zijn blij als ze de grens bereiken.
De jongens zijn blij als ze de grens bereiken. Foto: aangeleverde foto.

Studenten Jac. P. Thijsse
College zetten zich in voor Gambia

HEILOO/ CASTRICUM - Binnenkort gaat een groep leerlingen van het Jac. P. Thijsse college in Castricum naar Gambia. Daar zullen zij vrijwilligerswerk doen op de Mansa-Colley Bojang school in Jalanbang. Deze school is in 2011 geopend. Het doel van de school is om kinderen van 5 tot 16 jaar uit Jalabang goed onderwijs aan te bieden. Toen de school geopend werd, waren er maar drie lokalen en een klein sanitair gebouw. Het werd als snel duidelijk dat er meer lokalen nodig waren om goed onderwijs te kunnen geven.

Mucki, de contactpersoon van het Mansa-Colley Bojang heeft door de jaren heen veel door Engeland en Nederland gereisd om informatie te geven over zijn school. Daardoor zijn er steeds meer sponsoren bijgekomen die hun steentje hebben bijgedragen aan het verbeteren van de omstandigheden op de Mansa-Colley Bojang school. Maar er kan nog meer verbeterd worden. 

Gijs, Jan, Karel, Mats en Toon fietsten daarom een tocht van ongeveer 200 kilometer om aandacht te vragen voor de Mansa-Colley Bojang school. Hierbij een verslag van de tocht, geschreven door Gijs: “We gingen goed van start vanuit Castricum en na twee uur namen we een tussenstop in de duinen. Hierna hervatten we onze tocht en reden we een heel lang stuk langs de kust. Hoewel het pittig was, konden we het goed volhouden door elkaar en de mooie omgeving. Na onze grote stop in Scheveningen begonnen we aan de laatste kilometers van dag 1. Om half zes kwamen we aan bij het eindpunt: Bed & Breakfast Maasland. Hier konden we lekker opfrissen en uitrusten voor de volgende zware dag. We willen B&B Maasland nogmaals bedanken voor de goede overnachting. Dag 2 begon rommelig, maar met een half uur vertraging, fietsten we om half 10 weg uit Maasland. De eerste tien kilometer duurde lang vanwege allerlei obstakels. Toen we eenmaal ons ritme gevonden hadden en de wind in onze rug kregen, knalden we in één keer door tot aan het middelste eiland van Zeeland, waar we een lunchpauze hielden om even bij te komen. Hierna begon het tweede deel van de laatste dag met een goede 10 kilometer over de Deltawerken. We hadden onze zinnen gezet op Middelburg, waar we onze kleine pauze gingen houden. Dit was zwaar, maar met doorzettingsvermogen kwamen we aan in de prachtige stad. Het was nog zo’n 6 kilometer naar de oversteek vanaf Vlissingen en met wat nieuwe energie gingen die snel voorbij. Na een snelle oversteek konden de laatste 15 kilometers beginnen. Die waren zwaar. We vingen tegenwind, de benen begonnen te verzuren en ons water was op. Maar we konden de finish al ruiken. Na zeven kilometer kwamen we aan in Schoondijke en dit splitste onze afstand naar de grens. We pepten elkaar nog een keer op en vertrokken naar Sint-Margriete. Na een veel te lange eindsprint kwamen we aan bij de grens waar onze enthousiaste fans ons binnenhaalde. We willen we iedereen bedanken die ons gesteund heeft met onze reis!” 

De jongens hebben een GoFundMe pagina opgezet waar je hen kan steunen. "Van deze opbrengst worden materialen gekocht om de school op te knappen. In de acht dagen dat we in Gambia verblijven gaan we meewerken met het maken van een nieuw klaslokaal, het verven van de schoolgebouwen, cement mengen, bakstenen maken en waterleidingen aanleggen. Wij kunnen uw steun in de rug hard gebruiken! Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, met uw donatie draagt u daaraan bij!” aldus de jongens.

Goed om te weten: het sponsorgeld gaat rechtstreeks naar de community/ school aldaar - het is dus NIET voor de reis van de jongens!

Doneren kan via de qr-code.

Afbeelding