Links Sien Kaandorp en rechts Carla van Lingen.
Links Sien Kaandorp en rechts Carla van Lingen. Foto: Nico Bakker

Dubbel feest voor
Oratoriumkoor Heiloo

HEILOO - Het heeft even moeten wachten, maar afgelopen weekend was het zo ver: Oratoriumkoor Heiloo vierde haar 75ste verjaardag. Wie jarig is trakteert en in het geval van het Oratoriumkoor werd er op een concert getrakteerd. Op zaterdagavond vond het reguliere concert plaats, op zondagmiddag een matinee uitvoering, speciaal voor oudere, kwetsbare mensen.

Dit is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking met Stichting Trefpunt Heiloo. Directeur Marian van Dam licht toe: “Het is geweldig dat het koor de samenwerking met het Trefpunt heeft gezocht zodat ze deze voorstelling konden aanbieden aan mensen, voor wie het soms moeilijk is om naar een concert te gaan. Of de reden nu financieel, sociaal of fysieke kwetsbaarheid is, cultuur zou bereikbaar moeten zijn voor iedereen. Hoe cultuur zorgt voor welzijn onder de mensen is vanmiddag wel gebleken. Voor ons voor herhaling vatbaar!”

Gouden jubileum

Maar er was nog een feestvarken! Voorafgaand aan het concert werd koorlid Sien Kaandorp in de schijnwerpers gezet vanwege haar 50 jaar lidmaatschap. Blij verrast werd ze bejubeld toegesproken door voorzitter Carla van Lingen. “Je haalt met gemak de hoge A en je bent nog altijd een dartelende jonge meid, we zijn trots op je als lid”, aldus Carla. Beetje beduusd door al die belangstelling, want “Weet je, ik sta niet zo op de voorgrond, daar ben ik te lang voor, ik hoef niet zo nodig vooraan. Dat is al mijn hele leven zo, op school stond ik ook altijd achteraan”, aldus Sien. Met haar bijna 80 jaar is ze als vrijwilligster nog actief op vele terreinen. Zo helpt zij in het ziekenhuis, samen met haar man Wim bij de catering als patiënten gezamenlijk wedstrijden bekijken van AZ, Sien was ook jarenlang lid van de Zonnebloem als contactpersoon. Ze is ook vrijwilligster in Overkerck. 

In het koor is Sien vele jaren actief geweest in allerlei bestuursfuncties. Samen met Corrie Schouten verzorgde zij de verkoop van spullen op de Koninginnedag rommelmarkt, dat leverde toch een financiële ondersteuning voor het koor op. 

Sien is altijd een bescheiden koorlid gebleven. Over haar eigen jubileum zegt ze “Het moet over het koor gaan en niet zozeer om mijn persoon. Ik hou niet zo van die poespas”. Wat haar vooral trekt is dat het koor grote serieuze klassieke koorwerken zingt op een hoog niveau, “Maar we hebben ook veel gein met elkaar. Onze dirigent Paul Waerts kan met veel humor ons toch elke keer wat meer bijleren. Elke repetitie is dan weer een leuke uitdaging. Natuurlijk zijn gezellige contacten ook belangrijk voor mij”, aldus Sien. 

Het zingen heeft Sien vooral geleerd in het koor zelf van de verschillende dirigenten die zij heeft meegemaakt. Ze heeft een sterk auditief geheugen dat haar helpt bij het instuderen, want muziek lezen is niet haar sterkste kant. Ze komt uit een muzikaal nest, haar vader was koordirigent in Heerhugowaard. "Haar mooie zuivere sopraanstem heeft ze van haar moeder”, zegt haar Wim trots. "En het komt maar sporadisch voor dat ze niet naar het koor gaat”, vult hij aan.

Na de enthousiaste toespraak van Carla werd Sien officieel benoemd tot erelid van Oratoriumkoor Heiloo. Zichtbaar aangedaan schoof Sien snel terug naar haar mede-sopranen, want er was werk aan de winkel. 

Jubileumconcert

Met de uitvoering van het grootse klassieke koorwerk ‘The Creation’ van componist Joseph Haydn, jubileerde het Oratoriumkoor Heiloo ter gelegenheid van haar verjaardag. Dit koorwerk is een aaneenschakeling van melodrama en Haydnse frivoliteiten, innemende passages en bombastische uitingen, afgewisseld door rijk gevulde melodische solozang, gelardeerd met prachtige muzikale lijnen door het Promenade orkest. De solistenrollen werden zeer professioneel ingevuld door Jeannette van Schaik (sopraan), Peter Vos (tenor) en Matthijs Mesdag (bas). Het geheel stond onder de bezielende leiding van Paul Waerts. Het is altijd weer een genot om te zien en te horen hoe Paul met gebaar en mimiek koor en orkest tot muzikale hoogtepunten weet te brengen. Dat het publiek in de bomvolle Cultuurkoepel het hier mee eens was, bleek wel uit de staande ovatie na een lange, maar sfeervolle muzikale middag. 

Tekst en foto: Nico Bakker