Buitenstebinnen

‘Van buiten naar binnen gaan´ plus ´Binnen keren in jezelf´ is: Buitenstebinnen! Dat woord bedacht Caroline Hogewoning jaren geleden als uithangbord voor haar Natuurcoaching/Chi Neng Qigong praktijk. Natuurcoaching spreekt voor zich: Caroline brengt dat zelf ieder jaar in de praktijk door op haar verjaardag (in het najaar!) een frisse duik in de zee te nemen. 

Chi Neng Qigong, daarentegen, is geen begrip dat dagelijks ter tafel komt. Tenminste, niet bij ons thuis. Daar gaat het meer over wie de vaatwasser moet uitruimen of waarom de hagelslag alweer op is. Niet over de oeroude Chinese bewegingsleer (familie van Tai Chi) waarbij het gaat om ontspanning, meer energie, steviger staan, in je lijf komen. 

Eerlijk gezegd kon ik na een paar hectische Kinderboekenweken best wel wat buitenste binnen gebruiken, dus besloot ik even bij Caroline langs te gaan. 

30 jaar geleden kwam ze met Peter in Heiloo wonen en ze geniet nog elke dag van het groen en de ruimte. Bovenaan haar toplijstje staan het Maalwater en de Noorderneg. Bij de palencirkel kun je heerlijk met een groepje aan de slag zonder te vrezen voor een horde ‘dat doet-ie anders nooit’ monsters. Caroline is van huis uit ergotherapeut, maar ze wilde meer. Daarom bekwaamde zij zich in de skills van Chi Neng Qigong en Natuurcoaching. Een ingrijpende beslissing, maar ook weer niet, want bij beiden gaat het om bewustwording, natuurlijke wendbaarheid en stabiliteit. 

Caroline oogst wat ze zaait. In Heiloo, maar ook internationaal. Begin oktober gaf ze nog een workshop in hotel Zuiderduin in Egmond. Daar was een internationale conferentie over schoolaanwezigheid. Chi Neng Qigong was geen overbodige luxe maar een gezonde aanvulling op alle voordrachten, spreekbeurten en powerpoint presentaties. Er kwam zelfs een Noor om de hoek kijken. Leg díe maar eens uit wat buitenstebinnen is. Alleen al voor dát onbetaalbare moment had ik er graag bij willen zijn.