Verkeerspanel Heiloo wil een stem

HEILOO - Heiloo leefbaar, bereikbaar, commercieel interessant en duurzaam maken. Dat is de missie van de gemeente én Verkeerspanel Heiloo. Heiloo is een groene gemeente waarin fijn wonen, werken en vertoeven belangrijk zijn. Het verkeersbeleid moet aan die waarden bijdragen. Maar hoe werken die partijen nu precies samen naar hetzelfde eindresultaat?  

Aan het woord zijn Marjon, voorzitter van het panel, en Rick. Ze wonen elk in een ander deel van Heiloo en zijn daarmee ervaringsdeskundigen als het gaat om dé verkeersknelpunten in deze gemeente. 

Het panel bestaat uit inwoners verenigd in bewonersbelangen, ondernemers en de Fietsersbond regio Noord-Kennemerland. “Met de 14 vaste leden van de club hebben we de afgelopen jaren met een open blik gekeken naar hoe al die auto’s en voor ons vooral fietsers en voetgangers zich door Heiloo bewegen. En vooral ook hoe dat anders kan. Momenteel ligt er een verkeersplan klaar waar menig inwoner niet blij van wordt”, geeft Marjon aan. “Het wordt steeds drukker op de weg, dat is niet te vermijden, maar laten we de lusten en lasten met betrekking tot verkeersstromen eerlijk verdelen!” Tijd voor actie en aandacht dus! 

Politieke radar 

Het verkeerspanel heeft al jaren een adviserende functie voor de gemeente, maar vindt dat hun stem niet voldoende is gehoord. Om tot een goed en eerlijk advies te komen, zijn de leden de afgelopen jaren letterlijk zelf de straat op gegaan om te kijken hoe Heiloo ‘slimmer’ kan worden gemaakt als het gaat om verkeersveiligheid en weggebruik met focus op fietsers en voetgangers, niet zozeer op snelverkeer als auto’s en vrachtwagens. Marjon vergelijkt het verkeer met een waterbed; daar waar je een straat ontlast, wordt een straat verderop meer belast.  “Een straat in een woonwijk heeft een andere functie en maximale belastbaarheid dan een ontsluitingsweg. Klinkers of asfalt, zebrapaden, stoplichten en verkeersdrempels maken verschil in comfortabel wonen en verplaatsen. Door de gemeente is onvoldoende gekeken naar de originele functie van een straat of kruising en naar nieuwe verkeersopties”, geeft Rick aan. 

“In plannen als deze gaat het altijd om tegenstrijdige belangen; tussen gemeente en inwoners, maar ook tussen inwoners onderling. Daar wilden we als panel zo lang mogelijk een gezonde afstand tussen houden, omdat het ons af zou kunnen houden van onze missie”, geeft Marjon aan. Tot nu toe wilde het panel onder de politieke radar blijven maar daar is verandering in gekomen. 

Voorlichting 

“De adviseurs verkeer en vervoer van Goudappel en Coffeng hebben een opdracht van de gemeente gekregen. Tot nu toe is bij ons niet bekend wat die precieze opdracht is geweest en dat stoort ons”, geeft Marjon aan. Het panel mist de samenwerking met deze partner van de gemeente. Onderling overleg had kunnen leiden tot meer out-of-the-box ideeën en haalbare grenswaarden voor beide partijen en dus voor alle inwoners. 

Het is nu tijd voor eerlijke en open voorlichting over de effecten van de plannen.  

“We hebben de indruk dat niet alle inwoners van Heiloo precies weten waarom herinrichting van het verkeer nodig is en wat de effecten voor hen zijn. De gemeente heeft daar naar ons idee niet haar verantwoordelijkheid qua voorlichting genomen. Door de groei van de gemeente en het aantal auto’s ontstond daardoor verkeersdrukte op bestaande straten en wegen. Belangrijk is dat inwoners ook alternatieve routes en alternatief vervoer krijgen voorgespiegeld; een andere route of wat vaker op de fiets stappen. Zo kunnen we samen Heiloo behouden zoals het hoort te zijn; groen en prettig om in te wonen en werken.” 

Het panel wil vooral dat het interne verkeer in Heiloo overal kan komen. Belangrijk daarbij is de juiste beleving onderweg. De Westerweg met de bekende klinkers is daar een goed voorbeeld van. “De Westerweg is een 30km-klinkerweg en geeft ook dat gevoel als je daar als automobilist rijdt. Je deelt de weg met fietsers, men weet dat je daar gemoedelijk moet rijden samen met die fietsers”, benadrukt Rick.  

Toetswaarden 

Het dorp zoals het nu is, is toe aan gefaseerd herinrichten en de effecten daarvan meten. Het kan niet wachten op de feitelijke aansluiting op de A9. Daarmee zouden kostbare jaren verspild worden. 

De gemeente wil uit monde van Rob Opdam zo snel mogelijk doorpakken. Dat bleek tijdens de inloopavond op 30 augustus jongstleden. Heel onverstandig geeft het panel aan. 

De plannen zijn al twee keer afgewezen door de Raad van Staten. Zorgvuldigheid is nu geboden, niet snelheid. “Om aan de afvinklijst voor de Raad van Staten te voldoen, stelde ‘Goudappel’ tijdens die informatieavonden zelfs openlijk voor om grenswaarden voor de maximale belastbaarheid van straten om te zetten naar toetswaarden. Geen goede ontwikkeling want die laatsten liggen niet vast”, geeft Marjon teleurgesteld aan.  

De gemeente kan in geval van overschrijding van die cijfers daarop niet aangesproken worden. Ook is in die situatie niet duidelijk wie die waarden meet en wie er iets aan gaat doen bij overschrijding ervan. Het lijkt op een trucje van de gemeente om de verkeersplannen uitgevoerd te krijgen, hoe dan ook.