Vereniging Stationsweg is blij met verkeersbeleid voor een veilig en leefbaar Heiloo

HEILOO - De bewoners van de Stationsweg zijn via hun straatvereniging betrokken bij het verkeersbeleid in Heiloo. Met dit beleid streeft de gemeente naar een optimale doorstroming van het verkeer, goede verkeersveiligheid en leefbaarheid voor haar inwoners. 

Sinds het Verkeersbeleidsplan uit 2008 is het beleid erop gericht dat het doorgaande verkeer wordt afgewikkeld via de 'lus'. De verkeersontsluiting via een 'lus' in plaats van een 'rondweg' om Heiloo heen, zorgt er wel voor dat het verkeer tussen oost en west over dezelfde weg gaat, namelijk de Vennewatersweg (en voor het verkeer tussen zuid en noord over de Kennemerstraatweg).

Hierdoor rijden dagelijks gemiddeld 24.000 voertuigen van oost naar west en terug. Bij een rondweg zouden voertuigen rondom het dorpscentrum rijden en zou de drukte de helft minder bedragen.

Om die verkeersdrukte op de Vennewatersweg te verwerken, heeft de gemeente kosten noch moeite gespaard voor de aanleg van een fraaie spoortunnel. Als deze gebiedsontsluitingsweg daardoor 16.000 voertuigen per dag verwerkt, dan blijft de dorpskern van Heiloo veilig en leefbaar met maximaal 4.000 voertuigen per dag over de erftoegangswegen.

In de praktijk rijdt het oost-westverkeer nog steeds over de erftoegangswegen van Heiloo en is de dagelijkse verkeersintensiteit op de Vennewatersweg lager dan bijvoorbeeld op de Stationsweg. De gemeente onderzoekt daarom intensief hoe verkeersmaatregelen invulling kunnen geven aan het reeds lang beoogde verkeersbeleid. Deze zoektocht naar een verkeersmaatregelenpakket heeft niet tot doel het evenwichtig verdelen van het verkeer over erftoegangswegen in het dorpscentrum. Verkeersmaatregelen dienen invulling te geven aan het verkeersbeleid, oftewel het correct gebruiken van de ‘lus’ voor gebiedsontsluiting. 

Als straatvereniging vinden wij het belangrijk dat de verkeersveiligheid in Heiloo voldoet aan landelijke richtlijnen en dat de normen voor de verkeersintensiteit worden gebaseerd op de daadwerkelijke wegkenmerken en het gebruik van de straat door fietsers en voetgangers. Daarop heeft het verkeersbeleid van de gemeente nog een slag te maken.

Wij juichen toe dat de gemeente zich sterk maakt voor verkeersveiligheid en leefbaarheid en niet schroomt om het verkeersonderzoek aan de bevolking van Heiloo uit te leggen. Wij wensen het college van B en W veel wijsheid met het verkeersbeleid inclusief de noodzakelijke verkeersmaatregelen, waarmee wordt gezorgd voor een veilig en leefbaar Heiloo. 

Ton Ruiter
Voorzitter BBSH