De gehele Alkmaarse equipe voor het WK en de Coupe de la Jeunesse. V.l.n.r. Joost van der Sluis, Auke Kloosterman, Tos Eijskoot, Anneloes Russell-Van der Zee, Pien Eijskoot, Sunny de Haas, Demi Straathof.
De gehele Alkmaarse equipe voor het WK en de Coupe de la Jeunesse. V.l.n.r. Joost van der Sluis, Auke Kloosterman, Tos Eijskoot, Anneloes Russell-Van der Zee, Pien Eijskoot, Sunny de Haas, Demi Straathof. Foto: aangeleverd

Heilooër Auke Kloosterman naar WK junioren

HEILOO - Van 27 tot 31 juli vertegenwoordigt Heilooër Auke Kloosterman (18) Nederland en zijn club (ARZV uit Alkmaar) op het wereldkampioenschap onder 19 in Varese, Italië. Voor Nederland komen in totaal 6 Alkmaarse roeiers de komende weken aan de start: Demi Straathof en Joost van der Sluis (reserve) mogen naar het WK onder 19 in Italië.

Sunny de Haas, Pien Eijskoot en haar broer Tos reizen af naar Spanje voor de Coupe de la Jeunesse! "Ik deed gewoon m’n best en wist dat het erin zat," aldus Kloosterman na de Koninklijke Holland Beker in juni. Deze wedstrijd was het laatste selectiemoment voor kwalificatie voor het WK. Na zenuwslopende voorwedstrijden, halve finales en finales in een sterk bezet veld, wist Auke zich met een vijfde plek te kwalificeren voor de equipe die naar het WK onder 19 mag. De Uitkijkpost heeft al eerder geschreven over deze talentvolle plaatsgenoot en volgt zijn ontwikkelingen in de roeisport op de voet.

Auke zal in Italië samen met zijn roeipartner Gunnar van de Hoogen (roeiend voor Aegir uit Groningen) uitkomen in de dubbeltwee. In juni wisten zij al Nederlands kampioen te worden op dit onderdeel. "Toen ging het al hard, maar we waren ervan overtuigd dat het nog beter en sneller kon!" Volgens Kloosterman is het eind nog lang niet in zicht. Naast het behalen van zijn havodiploma dit jaar, was het voor Auke een flinke uitdaging om te trainen. De combinatie van school en roeien, afwisselend in Alkmaar en op de Bosbaan in Amstelveen, vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen en planning. Auke heeft zich goed voorbereid op deze belangrijke wedstrijd met een uitgekiend trainingsschema van ca. 9x in de week. Anneloes Russell-van der Zee en Neeltje Thoes zijn de coaches van de wedstrijdroeiers van de ARZV. Met hulp van de sponsor, Avia Marees, kon de afgelopen jaren zorgvuldig toegewerkt worden naar het versterken van het junioren roeien in Alkmaar.

Op 27 juli zullen Auke en Gunnar voor het eerst aan de start verschijnen tijdens de voorwedstrijden. Wanneer dit goed gaat, hopen zij de finales van zondag te bereiken. Op de website van Worldrowing zijn de wedstrijden van deze toproeiers te volgen. De Alkmaarse junioren zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Roeien is een sport die iedereen goed kan leren, waarbij een portie doorzettingsvermogen wel nodig is. Zowel individueel als in een ploeg roeien leer je al vrij snel. Dus ben je lang, sterk en een doorzetter? Kom kijken bij de ARZV!

Auke Kloosterman.