Mees van Schooten (14) uit Heiloo is zeer gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS.
Mees van Schooten (14) uit Heiloo is zeer gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS. Foto: Margriet van Schooten

Mees zwemt mee met de Amsterdam City Swim voor ALS

Algemeen

HEILOO - “ALS is een afschuwelijke rotziekte, er moet zo snel mogelijk veel geld komen voor onderzoek naar de oorzaak en een behandeling van deze dodelijke zenuw-/spierziekte. Daarom zwem ik op zondag 28 augustus de Amsterdam City Swim, speciaal voor Jet Pronk.”

Mees van Schooten (14) uit Heiloo is zeer gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS. Op 13 juli jl. overleed Jet aan deze verschrikkelijke ziekte, een collega van zijn moeder. Jet was vooral trots op Mees omdat hij in zijn eentje deze zwemuitdaging aangaat. Op 28 augustus zwemt ze in zijn gedachten mee.

Hoe vaak mag je legaal zwemmen in een van de mooiste grachten van ons land, die in Amsterdam? Dit jaar wordt het evenement voor de tiende keer georganiseerd, een extra feestelijke editie dus. De zwemroute in open water wordt speciaal voor dit jubileum in tegenovergestelde richting gezwommen.

Mees zwemt voor het eerst mee, maar heeft al vaker in open water gezwommen, in Het Maalwater bijvoorbeeld. Hij heeft een hele rits aan diploma’s, van A, B, C tot de dolfijnserie waar hij nu mee bezig is.
“Van mijn oom hoorde ik dat ik met zwemmen geld kan ophalen voor Stichting ALS. Ik zwem al heel lang en een aantal keren per week in Het Baafje en in Zwembad Loos. Heel even heb ik getwijfeld of ik het wel zou kunnen, maar dat bleek geen probleem. Voor mij is de City Swim de ideale combinatie van maatschappelijk betrokken zijn en een sportieve prestatie neerzetten.”

“Ik zwem 700 meter in een groep van ongeveer 50 kinderen. Zo’n zwemgroep heet een ‘wave’. Het staat symbool voor iets in werking zetten: onderzoek, samen sporten, donateurs werven en verbinding maken tussen mensen, ziek en gezond. Dat past heel goed bij wie ik ben,” aldus Mees.
De oom van Mees is zijn eerste sponsor. Hij zegde toe het inschrijfgeld te betalen en de jongeman heen en weer naar Amsterdam te rijden. Het doel was om € 250 op te halen, half juli was dit al ruim € 1100. “Ik ben verrast door zoveel donateurs, ook anonieme donateurs. Met nog meer geld kan ik een extra bijdrage leveren aan een versnelling in het onderzoek naar ALS en de verwante ziektes PSMA en PLS.

Wat hij het spannendste vindt van meedoen? “Het zwemmen met bekende en onbekende Nederlanders. Hoe gaat dat precies? Ook weet ik niet of het water koud is rond die tijd. Voor de zekerheid neem ik een wetsuit mee. Ik heb vooral veel zin om dit voor een ander te doen!”


Doneren

Wilt u een bijdrage leveren aan de sportieve prestatie van Mees? Doneren kan via de website van de Amsterdam City Swim, team ‘Mees voor Jet en alle anderen’.