Wijnand Stomp en Rosan Kocken.
Wijnand Stomp en Rosan Kocken. Foto: Wendi Honcoop

Tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak'
te zien in Huis van Hilde

CASTRICUM -  In 2005 vinden duikers, na eerdere kleinere vondsten, een wrak op de zeebodem bij Texel. De lading illustreert twee werelden. Voor de ene wereld kapmessen om de grond mee om te ploegen, voor de andere wereld luxeartikelen als een Engels servies. Het koloniale verleden is met deze vondst tastbaar geworden en nu te zien in Huis van Hilde.



Vrijdag 1 juli werd de tentoonstelling geopend onder grote belangstelling. De dag dat ook Keti Koti, een van oorsprong Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij, werd gevierd.


Schervenwrak

Op het wrak dat in 2005 bij Texel wordt gevonden is op sommige stukken het jaartal 1822 te lezen. In dat jaar verging een schip, dat met een lading goederen op weg was naar Barbice - een voormalige Nederlandse kolonie in de zeventiende en achttiende eeuw. De lading illustreert twee werelden. Voor de ene wereld kapmessen om de grond mee om te ploegen en tonnen vol kleinere messen die gebruikt werden om suikerriet van de bladeren af te halen. Voor de andere wereld luxeartikelen als een Engels servies. Het koloniale verleden is met deze vondst heel tastbaar geworden.


Te zien tot 5 maart

De tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak’ is te zien tot 5 maart 2023


Tekst: Ans Pelzer