Alle aanwezigen keken hun ogen uit.
Alle aanwezigen keken hun ogen uit. Foto: Jan-Willem Evenhuis

Jaarlijks slottoneel Jan van Rijckenborghschool
Het slotstuk van meester Jaap

HEILOO - Afgelopen vrijdagavond was het weer ouderwets gezellig in Theater de Beun. De kinderen van de Jan van Rijckenborghschool speelden samen het slottoneelstuk ‘De vallende ster’.

Uniek aan de Jan van Rijckenborghschool is dat het slottoneel niet alleen door de schoolverlaters van groep 8 wordt gespeeld, maar alle kinderen van de school hebben een rol. De kinderen van groep 8 speelden astronauten die allerlei bijzondere werelden en wezens op hun reis ontmoetten, van schattige sterrenkindjes tot indrukwekkende boswezens. De aanwezige vaders, moeders, opa’s en oma’s keken hun ogen uit. Wat was het een prachtige avond!


De drijvende kracht achter het jaarlijkse toneel is meester Jaap, de dramadocent op school. Helaas was dit zijn laatste toneelstuk op de Jan van Rijckenborgh. Meester Jaap liep dertig jaar geleden tijdens zijn opleiding tot leerkracht stage op de Jan van Rijckenborghschool. Hij vertelt: “Ik zei destijds: mocht er ooit een plekje vrij komen op jullie school, dan kom ik graag bij jullie werken!” Negentien jaar geleden was het zover. In de jaren die volgden stond hij voor elke klas, van groep 1 tot en met groep 8. Naast het lesgeven was hij actief als theatermaker en reisde daarmee door Nederland. Meester Jaap: “We besloten door mijn ervaring met theater maken om het vak ‘drama’ in het leven te roepen. Elke week gaf ik de kinderen van de school dramales. Vele jaren heb ik dit met heel veel plezier gedaan.” Meester Jaap gaat de resterende twaalf jaar tot zijn pensioen op een andere manier invullen. Wat dit gaat zijn, weet hij nog niet precies. Het wordt sowieso iets met mensen, of dat nou kinderen of volwassenen zijn. Misschien iets in de zorg of weer iets met theater maken. Eén ding weet hij wel zeker: “De Jan van Rijckenborghschool is de leukste school van Nederland. Ik ga de school dan ook zeker missen, de leerlingen, het lesgeven en vooral ook de dramalessen. Ook zeker mijn collega’s. Want het team van de Jan van Rijckenborghschool is een hecht team met heel veel aandacht voor elk kind.” Op donderdag 7 juli neemt de school afscheid van meester Jaap.