Bernadette wijst de weg in een wirwar van regels.
Bernadette wijst de weg in een wirwar van regels. Foto: aangeleverd

Kostgeld betalen?

HEILOO - Als een kind 18 wordt, is het wettelijk zelfstandig en mag het stemmen. Woont het dan bij de ouders, dan krijgt het te maken met allerlei regelingen van onze overheid. Dan komt de vraag op tafel of en hoe de kosten binnen het gezin worden gedeeld.

Heiloo voor Elkaar hield hierover vorige week donderdag een informatieavond voor statushouders in de bibliotheek. Na een voorlichting door Bernadet Sprenkeling werd in groepjes gediscussieerd over de financiƫle gevolgen voor het gezin van een volwassen geworden kind. Het is in Nederland in veel gezinnen de gewoonte kostgeld af te dragen; in sommige landen bestaat deze gewoonte niet. Een inwonend kind van 40 jaar oud kan daar nog als kind worden gezien en draagt dan dus niet bij aan de huishouding.

Tijdens de open gesprekken op deze avond veranderden meningen van de deelnemers. Een jongere die het eerst maar gek vond financieel bij te dragen aan de huishouding, bood spontaan kostgeld aan. Zijn moeder, die eerder het vragen van kostgeld een inbreuk vond in het leven van haar kind, aanvaardde deze geste van harte.

De Stichting Heiloo voor Elkaar houdt zich bezig met het welzijn van statushouders. Daartoe geeft ze hen o.a.  taallessen, huiswerkbegeleiding, voorlichting en ondersteuning.