Yvonne Klaver tijdens de Onbeperkte Elfstedentocht in 2021.
Yvonne Klaver tijdens de Onbeperkte Elfstedentocht in 2021. Foto: Ron Sperber

HEILOO - "Eigenlijk kan ik wel zeggen dat ik met mijn ziekte een blijer mens ben geworden," vertelt Yvonne Klaver. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Dankbaar voor wat ik wel kan

"Ik durf te zeggen dat MS een maatje is geworden waar ik mee heb leren omgaan. Die ik durf aan te kijken en te zeggen dat ik zeker niet altijd blij met hem ben. Maar dat ik ook veel heb geleerd door te kijken naar wie ik ben. Wat mijn verlangens en behoeftes zijn. Het MS-maatje heeft mij helpen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik allemaal nog wel kan. 


Voor alles wat mij niet meer lukt heb ik het vertrouwen dat er nieuwe oplossingen, nieuwe mogelijkheden te bedenken zijn. Ik doe datgene waar ik blij van word en geniet intens van wat het leven mij te bieden heeft. Zo ben ik, soms alleen of soms samen met mijn man, de afgelopen drie jaar steeds nieuwe fietsuitdagingen aangegaan. Tijdens het fietsen in de natuur en de buitenlucht ben ik één met dat wat er is. Hier gaat m’n hart sneller van kloppen. Dit alles geeft mij enorm veel voldoening en een gevoel van vrijheid omdat ik leef en geniet. Ik durf meer over mijn grens te gaan en vertrouw erop dat het lichaam zichzelf weer herstelt. Ieder keer blijkt dat er meer mogelijk is dan ik dacht.
In de afgelopen 10 jaar heb ik beter leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Iedere dag opnieuw maak ik tijd voor versterkende oefeningen, yoga en meditatie. Dit in combinatie met de adem- en koudetechnieken van Wim Hof. Door tijd te maken voor mijzelf heb ik leren luisteren en voelen naar wat ik werkelijk wil en nodig heb. Met de juiste voeding en veel dagelijkse beweging zoals fitness, fietsen, wandelen en zwemmen zorg ik dat ik voldoende energie krijg. Het feit dat ik zo goed in balans ben maakt het voor mij mogelijk om te zeggen: “Ik ben een blijer mens geworden."


De Onbeperkte Elfstedentocht

Dit jaar fiets ik van 14 t/m 18 september voor de derde keer de 'Onbeperkte Elfstedentocht' in Friesland. Tijdens dit geweldige evenement krijgt iedereen met een beperking de kans om het beste uit zichzelf te halen. Verschillende afstanden afleggen is mogelijk, hoe mooi is dat! Er heerst veel samenhorigheid en sfeer en iedereen is opgewekt. Elkaar aanmoedigen, naar elkaar luisteren en er voor elkaar zijn. Dat is de kracht van dit evenement.

Emballagebonnen

De hele maand juni staat er bij alle drie AH-filialen in Heiloo een emballagezuil waar u uw statiegeldbonnetjes kunt inleveren. De opbrengst van de bonnetjes gaat naar het MS Centrum voor onderzoek naar de oorzaak van MS.


Sponsor mijn fietstocht

Ik wil u graag vragen om mijn deelname aan deze fietstocht te sponseren. Uw sponsorbijdrage komt ten goede aan het MS Centrum van het UMC Amsterdam. Het geld wordt door hen gebruikt voor onderzoek naar de oorzaak van MS. Ik vertrouw erop dat er in de komende tien jaar meer duidelijkheid komt naar de oorzaak van MS. Iedere stap is er een en uw bijdrage helpt daarbij!" Doneren kan via onderstaande QR-code. 


Tekst: Yvonne Klaver

Afbeelding