Burgemeester Toon Mans en Nelson Bult onthullen de plaquette.
Burgemeester Toon Mans en Nelson Bult onthullen de plaquette. Foto: aangeleverd

LIMMEN- Op woensdag 4 mei onthulde burgemeester Toon Mans op het Amberlint in Limmen een plaquette ter nagedachtenis aan wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld op deze bijzondere plek.

Dit gebeurde in het bijzijn van de familie Bult, de familie Brasser en veel buurtbewoners en andere belangstellenden. Sprekers Sophie Poldermans en nabestaande Nelson Bult lichtten de gebeurtenissen toe en vertelden een aantal indrukwekkende anekdotes. Bestsellerauteur Sophie Poldermans deed jarenlang onderzoek naar vrouwen in het verzet. 


Familie Bult

Het Schuilveld, zoals de plek in WOII werd genoemd, is heel bijzonder. Het was grond van de familie Bult, zij hadden een tuinbouw- en veeteeltbedrijf en boden onderduikers, zoals Joodse mensen die Duitsland moesten ontvluchten maar ook verzetshelden, onderdak met gevaar voor eigen leven. Als er een razzia was renden de onderduikers het Schuilveld in, een grote zandwal bezaaid met hout en takken. Limmen was destijds een agrarisch dorp met zo’n 2500 inwoners. Door de vele grondpercelen was het dorp een goede plek om je te verschuilen. Hier maakte het verzet dan ook graag gebruik van.


Verzetshelden

Ook bekende verzetshelden zoals Hannie Schaft (Het meisje met de rode haren), Jan Brasser (Witte Ko) en Jan Bonekamp (Kleine Jantje) hebben ondergedoken gezeten bij de familie Bult. Witte Ko, de baas van het Zaans verzet en de enige overlevende van de drie, kwam via Akersloot naar Limmen waar hij zich bij Jan Bult onder de hooiberg verschool die met een tunnel te bereiken was.

Wapens werden verstopt in de kinderwagen van baby Nelson. Hannie, een bedeesd meisje met een hoge moraal die nazi’s verleidde om ze daarna in het bos de kogel te geven, kreeg het ooit Spaans benauwd toen zij zag dat de kinderwagen was verdwenen. De kinderwagen vol met wapens bleek buiten op het Bleekveld te staan, met baby Nelson erin. Gelukkig liep het goed af.

Tijdens de liquidatie van politiechef Ragut, een verrader, op 21 juni 1944 door Jan Bonekamp en Hannie Schaft ging het mis. Jan Bonekamp raakte gewond en stierf in gevangenschap. Hannie Schaft besloot te vluchten uit Limmen want ze wist niet of Jan iets gezegd zou hebben tijdens zijn gevangenschap. Zij werd op 21 maart 1945 gearresteerd tijdens het rondbrengen van verzetskrantjes waarbij de Duitsers ook haar wapen ontdekten. Op 17 april 1945 werd zij geëxecuteerd in de duinen van Overveen. Jan Brasser is de enige overlevende en heeft nog steeds contact met de familie Bult.


Vrijheid in verbondenheid

Niet alleen werd stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog, ook haalde Sophie Poldermans de oorlogen van nu aan. Niet alleen de oorlog in Oekraïne; ook noemde zij landen als Jemen en Haïti. Burgemeester Toon Mans zei vlak voor hij de plaquette samen met Nelson onthulde: "Vrijheid is niet onbegrensd: de vrijheid van de een kan ten koste gaan van de vrijheid van de ander. Laten wij blijven werken aan vrijheid en vrede en op manieren als dit de geschiedenis levend houden.” De zin waarmee Nelson Bult zijn speech afsloot bleef ook hangen. Hij sprak de woorden: "Oorlog kent geen winnaars, het is alleen een zinloze verspilling van mensenlevens, materiaal en geld.”

De plaquette van Het Schuilveld in Limmen.