Koor Piccolo
Koor Piccolo Foto: aangeleverd

HEILOO - In Heiloo zijn veel activiteiten voor ouderen, o.a. georganiseerd door het Trefpunt en KBO Egmond-Heiloo. Maar is het aanbod voor alle ouderen in Heiloo ook uitdagend en toegankelijk genoeg?

Uit eerder onderzoek n.a.v. het driejarige project Oud-Standing Heiloo blijkt dat ouderen de behoefte hebben om in contact te komen met gelijkgestemden en een sociaal netwerk willen opbouwen en onderhouden. De ouderen willen uitgedaagd worden en vooral de nadruk leggen op wat nog wel kan. 

Bij een inventarisatie kwamen de volgende wensen van ouderen in Heiloo naar voren: Een zangkoor voor ouderen; schilderworkshops; bijeenkomsten voor het vertellen van verhalen en gedichten; lezingen van wetenschappelijke aard en over componisten, filosofie, sterrenkunde, archeologie; muziekuitvoeringen; dans; activiteiten met (klein)kinderen.

Sommige van deze activiteiten worden wel aangeboden in Heiloo, maar hebben bijvoorbeeld een leeftijdsrestrictie of zijn moeilijk bereikbaar. Ook activiteiten die in de avonduren plaatsvinden of langer duren dan anderhalf uur, vallen voor veel ouderen af. Zijn gaan liever 's middags naar een een culturele activiteit. Uit het onderzoek bleek dat ook de zomermaanden door veel ouderen als saai worden ervaren. Veel activiteiten liggen wegens vakantie stil tijdens de zomer en naasten zijn op vakantie. Deze stilte is een voedingsbodem voor eenzaamheid. En juist deze maanden zijn geschikt om invulling te geven aan culturele activiteiten. 


Het idee is ontstaan om op een vaste middag in de week een of meerdere van de gekozen activiteiten te organiseren in de Witte Kerk. Deelnemers krijgen inspraak. Vooropgesteld staat dat de kosten voor de deelnemers laagdrempelig moeten zijn. Daarom wordt er een beroep gedaan op de Veerkrachtmaatregelen van de gemeente.

 

Hoe kunt u uw stem laten horen?

Wij zijn benieuwd naar uw behoefte en interesse op het gebied van culturele activiteiten voor 65-plussers. 

Op zondagmiddag 22 mei verzorgt Koor Piccolo daarom in de Witte Kerk een concert en combineert dit met een ontmoeting tussen én met 65-plussers. Ook Donna Musica verleent haar medewerking. Stichting Trefpunt Heiloo en de Witte Kerk ondersteunen Koor Piccolo bij dit laagdrempelige initiatief. In de pauze wordt op vrijwillige basis in kleine groepjes gepraat. Met de uitkomst van suggesties gaan Koor Piccolo Heiloo, het Trefpunt en de Witte Kerk aan de slag met als doel een mogelijk aanbod van culturele activiteiten te realiseren.


Kaarten voor het concert op 22 mei a.s. kunt u bestellen via de site www.koorpiccolo.nl of via Jan Sint, email jansint@icloud.com  De toegang voor dit concert bedraagt € 6.