HEILOO - Al 27 jaar lang verzorg ik het graf van mijn veel te jong overleden vader en sinds vier jaar ligt mijn moeder er ook bij. Het graf van mijn ouders ligt op de begraafplaats naast de Willibrorduskerk.


Ik vind het fijn om ernaartoe te kunnen gaan en om het netjes te houden. Het is jaren goed gegaan, maar de laatste jaren zijn er 'zomaar' dingen verdwenen van het graf. Dierbare beeldjes, kerststukjes en afgelopen vrijdag was het aluminium insteek bloemenvaasje weg. Nu een gapend gat. Daar sta je dan met je bloemen. 

Het gevolg is dat ik er niets meer durf neer te zetten. Alleen nog maar vaste planten in de grond. Bij meerdere graven zijn de vaasjes weg (gestolen). 

Bij een eerdere melding van vermissing, bij het secretariaat van de kerk, kreeg ik als antwoord dat er kinderen achterin op het kerkhof 'spelen'. Die klimmen over het hek. Daar ligt het graf van mijn ouders toevallig ook. Maar ik wil de kinderen niet de schuld geven, er zijn vast ook volwassenen die er lol in hebben om wat te stelen op het kerkhof. 

Maar denk na voordat je iets ontvreemdt op een graf van een dierbare. Voor jou is het misschien prullaria, maar voor ons is het met veel liefde neergezet. Het geeft heel veel verdriet en woede om weer een lege plek aan te treffen op het graf van mijn ouders. Er zijn meer nabestaanden die dit treft.

Lieve groet van een verdrietige
nabestaande.