Brouwmeester Albert Hoffmann (r) overhandigt de cheque aan penningmeester Jaap Vitali van de Slotkapel.
Brouwmeester Albert Hoffmann (r) overhandigt de cheque aan penningmeester Jaap Vitali van de Slotkapel. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Op vrijdag 7 januari kon Brouwerij Egmond een cheque van maar liefst € 3.500 overhandigen aan het bestuur van de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Het geld is een bijdrage voor de restauratie van het dak.

Op zondag 26 september vertrok ridder Jan II van Egmond, bijgenaamd Jan met de Bellen, met paard en wagen en een voorraad bier van Brouwerij Egmond richting de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Hij werd daar, onder het luiden van de klokken, ontvangen door een groot aantal belangstellenden en welkom geheten door het bestuur van de Slotkapel. Zijn rit door Egmond aan den Hoef kwam voort uit berichten dat het dak van de historische Slotkapel dringend aan onderhoud toe was. Bij Brouwerij Egmond werden de koppen bij elkaar gestoken en werd nagedacht over een manier om de kapel te ondersteunen. Uiteraard leidde dit tot de productie van een nieuw bier, genaamd Jan met de Bellen. Afgesproken werd dat van elke verkochte doos van 12 stuks, een bedrag van € 10 ten goede zou komen aan de kapel. De dozen vonden gretig aftrek. Het motto 'drinken voor het goede doel' sloeg duidelijk aan en zo kon dus een cheque van € 3.500 worden overhandigd aan het bestuur van de Slotkapel. Brouwmeester Albert Hoffmann, de brouwer van het bier, overhandigde de cheque aan penningmeester Jaap Vitali, die daar uiteraard erg blij mee was en aangaf dat het bedrag ten goede zou komen aan het restauratiefonds. De waardering was dusdanig, dat het bier Jan met de Bellen blijvend in de collectie van de brouwerij wordt opgenomen en dat van elk verkocht flesje blijvend een bijdrage naar de Slotkapel zal gaan.
Jan met de Bellen was de stichter van de Slotkapel in de huidige vorm en ligt daar ook begraven, hij overleed in 1451. Hij was bepaald geen lieverdje en had wel wat goed te maken. Hij was dan ook graag bereid nog één keer zijn goede wil te tonen en mee te werken aan deze actie. Voor Brouwerij Egmond past deze schenking binnen de missie en visie van de brouwerij, waarin het vervullen van een ondersteunende rol in de lokale gemeenschap een van de uitgangspunten is. Vanuit het concept van People, Planet, Profit, worden er biologische Abdijbieren geproduceerd, lokale biologische producten geserveerd en spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke rol.