Freebruari

Maanden met een thema zijn al eventjes helemaal hip. In oktober voelen alle rokers zich bij iedere sigaret schuldig want het is dan tenslotte Stoptober. November is de maand om je snor te laten staan en het lekker ludiek Movember te noemen.

Zelf zeg ik altijd geen roker meer te zijn, al zullen mensen die mij op feestjes tegenkomen nu met hun hoofd schudden en bedenkelijk kijken. En hoe graag ik ook aandacht zou willen voor de mannelijke gezondheidsproblemen, ik ga dit niet met een vrouwensnor doen.
Het hoogtepunt in themamaanden is natuurlijk januari. Dan gaan we na een maand gourmetten en de liters alcohol over op een drooglegging. Een maandje niet drinken. Komt meteen goed uit in combinatie met de fris gestarte diëten en de geplande sportactiviteiten. Veel mensen doen het ook ‘om te bewijzen dat ik best zonder kan.’ Ik voel die bewijsdrang niet zo, al heb ik wel die andere goede voornemens. Alweer.
Naast deze droogte in januari is er nóg een thema: Janu-hairy. Alle haren (ik zou zeggen, behalve die vrouwensnorren misschien) een maand laten groeien. Op zich een actie waar weinig actie voor nodig is. Past precies in mijn straatje. De kappers zijn tenslotte ook nog gewoon gesloten. Het achterliggende idee is om aandacht te vestigen op bodypositivity. Blij met je lijf. Ik zag meteen een vluchtroute om met mijn al vier dagen durende dieet te kunnen stoppen. Maar helaas ging ik in een zwak moment mijn pony te lijf met de schaar. Missie mislukt. Alweer. Gelukkig duurt de maand nog maar een ruime twee weken dus: nieuwe rondes, nieuwe kansen.

Ik stel Freebruari voor. Een maand waarin we allemaal vrij zijn om te doen en laten waar we zin in hebben. Drinken of niet, sporten of niet, wel of niet naar die verjaardag, kinderen te vroeg of te laat naar bed…

Zolang je je hart maar volgt.
Dit moet lukken!