Sanne overhandigt Plan van aanpak aan de burgemeester.
Sanne overhandigt Plan van aanpak aan de burgemeester. Foto: Hans Brouwers

Jongerenraad Heiloo laat stem horen
En hoe!

Vervolg van de voorpagina


Wat volgde was een korte kennismaking. Sanne (22), Anne (18),
Laura (19), Denise (15), Jonathan (16) en Laura (22) - Ruben (17) was afwezig - stelden zich een-voor-een voor en vertelden waarom zij de stem van de jongeren belangrijk vinden. Denise vatte het op eigen wijze samen: "Ik kan nu mijn stem laten horen, ook al ben ik dan nog te jong om zelf te stemmen."

Plan van aanpak

In het aangeboden Plan van aanpak worden de diverse overkoepelende
thema’s besproken zoals een meer levendig Heiloo, ontmoetingsplekken voor jongeren, sportieve jeugd, uitgaansgelegenheden, een sociaal Heiloo, woningbouw voor jongeren, politieke participatie, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Nieuwe perspectieven over deze zeer
belangrijke onderwerpen willen de jongeren doorvoeren in Heiloo.
Actieve betrokkenheid is hiervoor nodig.


Generatiekloof

De avond kende ook een politiek element. Onder leiding van initiator Sybren van Dokkum (D66) ging de jongerenraad in discussie met de aanwezige fractieleden van de
gemeenteraad. Bij onderwerpen als gratis sportmogelijkheden tot 21 jaar, meer uitgaansgelegenheden, het tegengaan van eenzaamheid en meer woningen voor jongeren was de gemeenteraad vooral geïnteresseerd in de belevingswereld van de jongere generatie.
De persoonlijke verhalen van de Heilooër jeugd leken de aanwezige raadsleden serieus te raken. En op bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld uitgaan en het probleem van de eenzaamheid, leek de toch wel aanwezige generatiekloof zich direct al te dichten.

Na een uur kennismaken en discussie kwam er een eind aan het officiële gedeelte. Voorzitter Sanne sloot de vergadering af: "Supertrots dat we jongeren een stem kunnen geven in Heiloo." De burgemeester was onder de indruk van de avond: "Leuk en inspirerend. Ik hoorde iemand supervet zeggen. Dat vond ik eigenlijk ook." Sanne zelf was ook blij met hoe de avond verliep. "Ik vond het best wel spannend. Alles wat we doen, doen we voor de eerste keer. Maar het was zeker wat ik er van had verwacht."


Geïnteresseerd? 

De jongeren geven de jongerenraad helemaal zelf vorm. Sybren van Dokkum helpt bij het plannen van vergaderingen en is het contact voor de jongeren bij vragen. Een aantal raadsleden zorgt voor een directe link tussen de jongerenraad en de gemeenteraad. Deze groep raadsleden kan helpen met het overbrengen van ideeën naar de gemeenteraad.


Aanmelden voor de jongerenraad kan als je tussen de 14 en 24 jaar bent. Politieke binding of ideeën hebben is handig, maar zeker niet noodzakelijk. Belangstelling en willen meedenken en meepraten over maatschappelijke vraagstukken is veel belangrijker. 


www.jongerenraad-heiloo.nl


Tekst: Dirk Kaan