Fabio Pravisani en 'zijn' Jacoba.
Fabio Pravisani en 'zijn' Jacoba. Aangeleverde foto.

Fabio Pravisani; zijn bronzen
Jacoba van Tongeren onthuld

EGMOND AAN ZEE - Afgelopen zondag 10 oktober werd het standbeeld van verzetsstrijder Jacoba van Tongeren met de 150 namen van de Groep2000-leden onthuld op het plein van de Antillenstraat in Amsterdam in de wijk De Baarsjes, de straat waar zij heeft gewoond. Fabio Pravisani (50), beeldhouwer uit Egmond aan Zee, heeft het beeld in opdracht van Paul van Tongeren gemaakt.

Jacoba was de tante van Paul en tot voor kort een onbekende codenaam uit het verzet. Pas nadat Paul haar memoires had gevonden en gelezen, wist hij dat zij met de groepsleden een belangrijke rol speelde in het ondergrondse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Klei en ijs
De onthulling zou vorig jaar plaatsvinden, in het jaar dat Nederland 75 vrijheid vierde. Afgelopen weekend heeft het eindelijk doorgang kunnen vinden. Naast een groot aantal genodigden waaronder nabestaanden en een aantal basisschoolleerlingen, waren ook burgemeester Femke Halsema en een stadsverteller aanwezig, Karel Baracs.


Fabio combineert al jaren zijn creatieve werk in de herfst- en wintermaanden met het maken van heerlijk ijs tijdens het zomerseizoen. "Ik las een artikel en daarna een boek over Jacoba van Tongeren en haar rol in het verzet. Dat maakte veel indruk op mij. Daar is het idee ontstaan om van haar een bronzen beeld te maken. Ik heb contact opgenomen met Paul van Tongeren om mijn creatieve idee voor te
leggen. Ter inspiratie voor het beeld kreeg ik een schilderij en een aantal foto’s. Nadat mijn kleine schets in klei akkoord werd gegeven door Paul ben ik met het beeld in halflengte aan de slag gegaan”, geeft Fabio aan.

De beeldhouwer boetseerde twee en een halve maand aan het beeld van klei in zijn IJssalon aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Daarna maakte hij de mal voor een hol wassen beeld van Jacoba. In Balk in Friesland is het bronzen beeld gegoten en verder bewerkt. 

“Wat ik met het beeld wil laten zien, is een sterke vrouw die heel veel heeft meegemaakt maar desondanks fier overeind staat en leiderschap en zachtheid uitstraalt.”


De Bonnenkoningin was code 2000
“Jacoba van Tongeren (1903-1967) zorgde met de groepsleden voor onder andere persoonsbewijzen en voedselbonnen voor onderduikers. De leden hadden geen naam, maar een code. Door een inventieve codering konden de verzetsleden onbekend blijven. “Dit geheime codeboek dat zo belangrijk was voor haar werk en haar netwerk en onderduikers beschermde, heb ik ook weergegeven in het beeld”, aldus Fabio.

Vanaf eind oktober heeft Fabio een tentoonstelling van 30 van zijn werken in het Amsterdamse School Museum, Oostzaanstraat 45 in Amsterdam. 

Tekst: Pauline de Vries