Deze groep leerlingen heeft een aantal 'vossen' ontmaskerd.
Deze groep leerlingen heeft een aantal 'vossen' ontmaskerd. Foto: Kaylee Broederz

Radboudschool gaat uitdaging aan

HEILOO - Op de Radboudschool is woensdag 6 oktober de Kinderboekenweek feestelijk van start gegaan, met als thema ‘Worden wat je wil’. 

Vossenjacht
De hele woensdagochtend stond in het teken van de Kinderboekenweek en de kinderen hebben o.a. een vossenjacht gedaan. In gemengde groepjes met kinderen van groep 1 tot en met groep 8 gingen de leerlingen rondom school op zoek naar de zogenaamde vossen; ouders die verkleed waren als beroepen die voorkomen in kinderboeken zoals bijvoorbeeld een postbode en een kok. Het bleek nog best spannend te zijn om zomaar aan iemand te vragen: “Bent u een vos?” Maar de kinderen hebben de vossen ontmaskerd en erg veel plezier gehad.


Challenge: 50.000 bladzijdes lezen
Lezen is belangrijk voor kinderen. Door meer te lezen, gaat het leren uiteindelijk makkelijker omdat

teksten beter worden begrepen, bijvoorbeeld doordat je woordenschat groeit door te lezen. Directeur Paul Vrasdonk: “Als ouders aan mij vragen wat ze thuis kunnen doen zeg ik altijd: voorlezen, voorlezen, voorlezen.”

De school bedacht een unieke challenge. Om het lezen nog meer te motiveren bij de kinderen gaan alle leerlingen van de school met elkaar een uitdaging aan, namelijk: in anderhalve week 50.000 bladzijdes lezen. De kinderen hebben allemaal een papieren meetlint mee naar huis gekregen en ook op school hebben zij een eigen meetlint. Voor iedere (voor)gelezen bladzijde mag het kind 1 cm inkleuren op zijn of haar meetlint. Alle meetlinten worden op vrijdag 15 oktober ingeleverd.
‘s Middags wordt dan bekendgemaakt of de challenge is gehaald, maar daar zullen de kinderen vast voor zorgen.

Jeugdjournaal
De challenge is niet onopgemerkt gebleven. Woensdagochtend was er een verslaggever van Kidsweek (een weekkrant voor kinderen) van de partij. En op maandag 11 oktober is het Jeugdjournaal op school geweest om opnames te maken. De leerlingen van groep 8A zijn geïnterviewd. En op maandagavond werd het item uitgezonden in het Jeugdjournaal. Dit is terug te kijken via www.jeugdjournaal.nl/uitzendingen . De school is verrast door alle aandacht.


De fantastische aftrap van de Kinderboekenweek heeft zijn doel niet gemist, namelijk het leesplezier aanwakkeren en vergroten. Juf Martijntje Koomen: "Lezen is van essentieel belang voor zoveel dingen! Voor je taalontwikkeling natuurlijk, maar ook voor je sociale ontwikkeling. Je leert je inleven in een hoofdpersoon van een boek en daarmee in een ander. Ik gun iedereen een mooi boek waar je in weg kunt dromen.”

Inmiddels wordt er flink gelezen door de leerlingen. Volgens een voorzichtige tussenstand is de school zeer goed op weg naar de 50.000 bladzijdes. Natuurlijk leest u in de Uitkijkpost van 20 oktober of de school de 50.000 bladzijdes heeft gehaald.

Tekst: Linda van Rozendaal