Jaap Baan (links) met de rest van team Nederland.
Jaap Baan (links) met de rest van team Nederland. Foto: aangeleverd

Jaap doet mee aan WK Blindproeven

HEILOO - Plaatsgenoot Jaap Baan (39) maakt deel uit van het Nederlands team Blindproeven, samen met Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen en coach Maxime Zandbergen. Het team heeft tijdens het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk veel indruk gemaakt.

Jaap en de andere teamleden zijn bij toeval bij elkaar gekomen en blijken een goed team. Jaap is zoals hij zegt geen wijnfreak. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de horeca, werkt hij inmiddels al jaren bij een wijnimporteur. Jaap: "Door veel proeven en weten waar iets vandaan komt, kom je verder. Je moet met je voeten in de wijngaard hebben gestaan, dan begrijp je het pas," aldus Jaap.

In het majestueuze Palais des Papes te Avignon blijkt het team op het allerhoogste niveau mee te kunnen om uiteindelijk alleen hun meerdere te moeten erkennen in de top drie met Hongarije als nieuwe wereldkampioen, voormalig wereldkampioen BelgiĆ« op de tweede plaats en Spanje als verrassende derde. Een indrukwekkende prestatie gezien het ijzersterke deelnemersveld met maar liefst 27 teams uit alle delen van de wereld. Ook het feit dat het Nederlandse team verreweg het jongste team was onder de deelnemers, dwong veel respect af. 


Op het WK moesten de deelnemers van 12 wijnen de samenstelling, herkomst, oogstjaar en producent bepalen, voor elke connaisseur een serieuze uitdaging. Het team dat Nederland vertegenwoordigt wordt sinds 2018 geselecteerd tijdens het NK Blindproeven, georganiseerd door Nijhuis Consultancy & Services, dat hiervoor de exclusieve rechten heeft. Het NK Blindproeven 2022, bekend onder de naam 'Concours le vin en direct' vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Het WK Blindproeven vindt volgend jaar plaats in de Champagnestreek, waar de teams te gast zijn bij Ayala Champagne.