In de voetsporen van
onze Germaanse
voorouders

HEILOO – Hij is mateloos geïnteresseerd in geschiedenis. Dat Heiloo al duizenden jaren bewoond wordt en rond het begin van de jaartelling meerdere Germaanse nederzettingen telde, spreekt Gerard Pranger zeer tot de verbeelding.

Gerard ziet het helemaal voor zich: De kust was grillig met kwelders en stuifgebieden, de rivier het Oer-IJ drong met het getij via vertakkingen dagelijks het gebied binnen. In de laag gelegen delen drassige veengebieden, riet afgewisseld met bomen die het zilte klimaat konden weerstaan. De hoger gelegen strandwallen, waarop jagers, vissers en later landbouwers zich vestigden in gehuchten en waar gaandeweg platgetreden paden ontstonden; noord zuid verbindingen over de strandwallen. De eerste wegen in Heiloo. En rituele plekken, zoals de palenkrans (een 'woodhenge') bij Het Maalwater. Wellicht is de hooggelegen plek van de huidige Witte Kerk in die tijd ook zo'n Germaanse heilige plaats geweest. De Romeinen stichtten rond het begin van onze jaartelling forten in de buurt. Maar hun invloed was door tegenstand van de hier wonende Germaanse bevolking lang niet zo overheersend als in het zuiden van ons land.
Behalve geschiedenis houdt Gerard van een feestje; dorpsfeesten voor jong en oud. Hij draait er zijn hand niet voor om iets leuks te organiseren en heeft in het verleden bijvoorbeeld de Heilooër autopedraces op poten gezet, samen met zijn maten van de motorclub. ,,Je begint gewoon en werkt dat idee dan stap voor stap verder uit!" De rijke geschiedenis van Heiloo inspireert hem. ,,Daar wil ik iets mee doen! Een uniek dorpsfeest dat Heiloo op de kaart zet. Een beetje in de geest van de Highland games, maar dan een versie die meer teruggrijpt op onze eigen geschiedenis." Hij is er al ruim een jaar mee bezig, ideeën die opborrelen tekent hij op en verzamelt hij in een multomap en op zijn computer.

De eerste horde is genomen
De eerste horde is genomen; Gerard heeft groen licht gekregen van de gemeente om het Germaanse festijn op 21 juni 2015 op het evenemententerrein aan de Omloop te houden. In de uitwerking is Gerard al heel ver. Het dorpsfestijn heeft de naam Hunebedspelen gekregen; een spellencircuit in een Germaans decor waaraan twintig teams in kledij uit die tijd meedoen; met namen van stammen zoals Galliërs, Franken, Bataven, Goten, Frish (Friezen), Saksen, Kelten enzovoorts. Stammen die vaak tegen de Romeinen streden, maar ook tegen elkaar. Er wordt een parcours uitgezet met vier banen, waarin de stammen het tegen elkaar opnemen in de hunebed keienrace, speerwerpen en pijl- en boogschieten. Aan het einde van elke baan staat een Romeins fort (Castellum) met Romeinse schildwachters, dat veroverd moet worden. Veel kleding heeft Gerard al ontworpen, enkele prototypes van de tenues zijn al klaar! Ook de keien voor de hunebedkeienrace zijn in de maak. En wat Gerard niet zelf kan, daar schieten anderen hem te hulp. Zijn enorme enthousiasme werkt aanstekelijk en inmiddels hebben al zes mensen hun vrijwillige hulp aangeboden. Het strijdveld aan de Omloop wordt tot in de details tot een Germaans dorpje omgetoverd. Met eten, drinken en muziek geheel in Germaanse sferen. De benodigde materialen, attributen en dergelijke probeert Gerard zoveel mogelijk met gesloten knip te regelen, en ook hierbij krijgt hij hulp en spullen uit alle hoeken aangereikt. Er heeft al een fotoshoot plaatsgevonden, zodat nieuwsgierigen de sfeer alvast kunnen proeven (op www.facebook.com/hunebedspelen kan iedereen een prachtige sfeerimpressie zien van wat volgend jaar komen gaat). Mannen met grijze baarden figureren als de druïde scheidsrechters, die ook tijdens de spelen zullen rondlopen voor een rechtvaardig en veilig verloop van de strijd. De teams bestaan uit acht mannen en/of vrouwen, die strijden om de gouden, zilveren, bronzen en tinnen steen; en eeuwige roem en glorie!
Het lijkt nog ver weg, maar de Hunebedspelen komen er volgend jaar aan! Op 21 juni 2015 op het evenemententerrein aan de Omloop. Iedereen die wil meehelpen, sponsoren (bedrijven of particulieren die bijvoorbeeld een team willen sponsoren) of deel wil nemen met een team (deelname vanaf 18 jaar) kan zich melden via de Facebook pagina van de Hunebedspelen, via e-mail hunebedspelen@gmail.com of tel. 06-16655852 (Gerard Pranger). De opbrengst is bestemd voor Stichting Veldwerk.