Afbeelding
Aangeleverde foto

Kinkeluters bestaan vijftig jaar

HEILOO - Op een avond in november 1964, vijftig jaar geleden, ontstond in de Rustende Jager te Heiloo het eerste optreden van de Boerenhofkapel De Kinkeluters.

Initiator was Piet Jansen (chef-kok te Willibrord) en afkomstig uit het Brabantse. In Jaap Ursem vond hij een warme plaatselijke medestander en wist een aantal andere muzikanten te strikken. Die beginjaren kenmerkten zich door optredens vooral rond Carnaval (zeven avonden per jaar). De Hofkapel vergaarde roem dankzij optredens bij voetbalwedstrijden (AZ '67) en ze werden gevraagd bij diverse dansavonden of concerten van de plaatselijke muziekverenigingen Caecilia en Eensgezindheid, na afloop het bal na te verzorgen waarbij meestal 'het dak eraf' ging. De eerste jaren werd er met name geoefend vlak voor carnaval, meestal in tochtige schuurtjes, later bij Jaap Ursem thuis, dan lagen de kinderen stiekem te kijken tussen de trapspijlen. Na nog wat omzwervingen oefenen ze nu heel luxe in een mooi gebouw in Castricum samen met nog drie muziekgroepen. ,,Als vanouds waren er veel carnavalskrakers en alle soorten dansmuziek, zoals de tango, wals, en foxtrot. Langzamerhand kwamen er populaire liedjes bij uit de top40 en dan vooral de Nederlandstalige. De laatste tijd wagen we ons ook aan wat nieuwere muziek en proberen we soms een meer swingend stuk. Optredens zijn er eigenlijk steeds meer. Vonden we tien jaar geleden tien optredens gewoon, tegenwoordig is het gemiddelde dertig optredens per jaar. Onze opdrachtgevers roemen de sfeer die we maken, eigenlijk altijd feest!", aldus Jens Overal.
Op 28 juni is er een feest voor genodigden in het oefengebouw De Bloemen in Castricum. Belangstellenden en oud-leden zonder uitnodiging kunnen zich aanmelden via 50jaar@kinkeluters.nl of www.kinkeluters.nl.