Nieuwe
plannen
Nijenburg

HEILOO - Natuurmonumenten is met de cultuurhistorische boerderij op landgoed Nijenburg geselecteerd als Herbestemmingsproject van de provincie Noord Holland. Dat betekent dat actief gezocht wordt naar een goede herbestemming van deze leegstaande karakteristieke boerderij.

Naast de boerderij Nijenburg, zijn ook de oude Bensdorp chocoladefabriek in Bussum en het voormalig gemeentehuis van Wieringerwerf geselecteerd voor het herbestemmingsprogramma van de provincie. Natuurmonumenten is enorm blij met deze ondersteuning bij het zoeken naar een nieuwe functie voor de prachtige oude boerderij die onderdeel is van het landgoed Nijenburg in Heiloo. Roline de Wilde, regiodirecteur: ,,Wij hebben al veel geïnvesteerd in het herstel van de tuinen en het park van landgoed Nijenburg. Hopelijk lukt het op de boerderij van dit landgoed een mooie ontmoetingsplek te creëren. Een inspirerende plek voor de vele bezoekers die genieten van de prachtige historie en natuur van landgoed Nijenburg. Wij kijken uit naar inspirerende, creatieve en realistische ideeën. Fijn om dankzij programma Herbestemming hier samen met de omgeving over door te kunnen denken." De oude boerenschuur is een gemeentelijk monument en stamt uit de 19e eeuw. Vanaf 2009 wordt de boerderij niet meer als zodanig gebruikt en zijn in het weiland er rondom wandelpaden aangelegd. Het landgoed Nijenburg is kort na 1600 gesticht op de oude strandwal. De boerderij is al te vinden op kaarten van midden 18de eeuw.
Sinds 2010 gaat het programma Herbestemming NH in opdracht van provincie Noord-Holland met succes leegstand en verval van gebouwd erfgoed in Noord-Holland tegen. Als aanjager initieert Herbestemming NH de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieven en bewoners over potentiele nieuwe functies van leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. In de afgelopen vier jaar zijn zo meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming. Meer informatie staat op www.herbestemmingnh.nl.