André van der Ark rapidkampioen bij Oppositie

schaken

HEILOO - Aan het begin van de clubavond van dinsdag 22 april werd bij de schaakvereniging Oppositie stilgestaan bij het toch nog onverwacht snelle overlijden van de grote kampioen Albert Bouma.

Albert was lid sinds september 2007. In die betrekkelijk korte periode van zijn lidmaaatschap heeft hij tal van prijzen in de wacht gesleept. Ook dit seizoen pakte hij weer flink uit. Vooral door zijn inbreng is Oppositie 1 kampioen geworden en zal volgend seizoen in een hogere klasse moeten optreden zonder de sterke eerstebord speler. Oppositie verliest een zeer gewaardeerd lid aan Albert. Er werd maar daarna maar weer gewoon geschaakt, in de geest van de schaker pur sang Albert. Het was de derde en laatste avond van het Rapidtoernooi.

Elke avond worden dan drie ronden gespeeld met per partij een bedektijd van twintig minuten per persoon per partij. Koploper na de tweede avond, dus na ronde 6, was Albert, met 1,5 punt voorsprong op een groepje achtervolgers. Na ronde 7 was de groep achtervolgers gegroeid tot 4 man: Kees Jongkind, Joop Kerst, André van der Ark en Herman Maas, allen met 4,5 punt. In ronde 8 werd Kees verslagen door André, terwijl Joop en Herman remiseerden. In ronde negen ging het tussen André ( 5,5 ), Joop en Herman ( beiden 5). André moest aantreden tegen Richard Sauer en wist deze partij te winnen. Toeschouwers meenden snellere winstmogelijkheden te zien, maar dat zijn de bekende stuurlui die aan wal staan. Daarmee is André van der Ark met 6,5 uit negende nieuwe Rapidkampioen van 2013/2014.