De levensduur van uw e-bike accu verlengen? Lees deze tips!

  Zakelijk

De e-bike groeit nog altijd gestaag in populariteit en dat ziet men ook al terug op de Heiloose fietspaden. Deze moderne vorm van fietsen brengt dan ook een heleboel voordelen met zich mee.

Zo bieden elektrische fietsen de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen zonder vermoeid te raken en biedt dit technologische hoogstandje een duurzame én gezondere manier van vervoer binnen bijvoorbeeld het woon-werk verkeer. Ongeacht leeftijd hebben velen de overstap al gemaakt en genieten zij dagelijks van het gemak van de e-bike.

Echter is er enige voorzichtigheid geboden. Een e-bike is namelijk rijk aan vernuftige technologie, waar met enige zorgvuldigheid mee omgegaan dient te worden. Neem bijvoorbeeld de krachtige accu. Deze levert in combinatie met de motor de trapondersteuning en is daarom een essentieel onderdeel van de e-bike. Om de levensduur van de accu zo lang mogelijk te houden, dient u net als met de accu van uw mobiel of laptop hier zorgvuldig mee om te gaan. Om u hierbij op weg te helpen, bieden wij u een aantal tips die de levensduur van een e-bike accu flink kunnen verlengen.

Volg altijd het bijgesloten laadadvies
Het eerste advies is om altijd het laadadvies op te volgen, die standaard is bijgesloten bij de aanschaf van een nieuwe e-bike. Hier staan vaak gangbare tips in zoals dat u altijd zicht dient te hebben op de accu als deze aan het opladen is en dat de accu altijd opgeladen dient te worden in een droge ruimte die is voorzien van een rookmelder, bij een kamertemperatuur tussen de 10 en de 25 graden Celsius. Daarnaast dient u enkel en alleen het oplaadsnoer te gebruiken die standaard wordt bijgeleverd bij de e-bike. Een oplaadsnoer van een ander model of merk, kan namelijk gevolgen hebben voor het functioneren en daarbij de levensduur van de e-bike accu.

Voldoet de accu aan de wettelijke veiligheidseisen?
De meeste accu's zijn goed bestand tegen kortsluiting, overbelasting, piekspanning en wisselingen in bijvoorbeeld de temperatuur. Echter dient u wel na te gaan of dat de accu is gecertificeerd volgens wettelijk vastgelegde normen, alvorens u ervan uit kunt gaan dat de accu is opgewassen tegen bovenstaande.

Let op bij zonnig weer en valschade
Als u zeker weet dat de accu voldoet aan de hoge veiligheidseisen, kunt u naast het laadgedrag ook tijdens het gebruik van uw elektrische fiets veel doen om de levensduur te verlengen. Parkeer de e-bike zomers bijvoorbeeld nooit in de volle zon. Zoek in plaats daarvan een schaduwplek waar u de fiets kunt stallen. Is de fiets of de accu gevallen? Laat de accu dan nakijken door een specialist. Ook als de accu op het oog geen schade vertoont, kan er aan de binnenkant iets kapot zijn gegaan, wat het functioneren van de accu negatief kan beïnvloeden. Maak nooit zelf een accu open! Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen.

Voor meer informatie over e-bikes en accu's bent u bij Stella Fietsen aan het juiste adres!

Meer berichten