Warmte in huis vasthouden

  Zakelijk

Dit jaar heeft Nederland waarschijnlijk de warmste Warmetruiendag ooit ervaren. Met de lente-achtige temperaturen was het dragen van een warme trui voor de bewoners van Heiloo misschien niet zo hard nodig, maar dat hield de meeste mensen niet tegen om toch winters gekleed de deur uit te gaan. Het is namelijk een dag waarop iedereen even stilstaat bij het feit hoeveel gas en energie Nederland verbruikt, maar bovendien: hoeveel men kan besparen door de verwarming een graadje lager te zetten. Daarnaast wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan goede isolatie, want zuinig omgaan met warmte... dat kan men ook doen door de warmte in een woning langer vast te houden. Hoe is dat te doen?

Tochtgaten en tochtstrips
Het is geen geheim dat een woning makkelijker te verwarmen is (en warm blijft) wanneer het goed geïsoleerd is en dubbel of driedubbel glas heeft. Daar stopt het echter niet. Warme lucht stijgt en door tochtgaten in het huis kan deze warme lucht ontsnappen. Vooral op hoge plekken. Via tochtgaten in lagere verdiepingen, wordt koude lucht het huis ingezogen. Om dit effect te stoppen is het noodzakelijk om tochtgaten op te sporen en te dichten. Een huiseigenaar doet er bijvoorbeeld goed aan tochtstrips aan te schaffen die kieren onder de deur dichten, zodat hier geen warmte ontsnapt en kou naar binnen komt. Dit is ook zeer effectief bij ramen.

Invloed gordijnen
Bepaalde gordijnstoffen, zoals velours, kunnen zeer isolerend werken. Door deze gordijnen 's nachts dicht te doen, kan een huiseigenaar het verlies van warmte tegengaan. Sommigen kiezen er ook voor om gordijnen voor de deuren te hangen en dit kan zeker een groot verschil maken. Overdag is het beter de gordijnen open te laten, zeker wanneer ze voor de kachel hangen, anders zouden ze de gegenereerde warmte blokkeren. Net als de warmte die van de zon naar binnen komt. De zon zal zelfs op de koudere dagen veel warmte in een woning kunnen brengen. Door dit toe te laten, kan iemand veel op stookkosten besparen.

Radiator
Men ontkomt er in de winter gewoon niet aan. De kachel moet nou eenmaal aan om een huis op prettige temperatuur te houden. Om dit proces niet in de weg te staan doet iedere huiseigenaar er goed aan om te controleren of er geen meubels voor de radiatoren geplaatst zijn, zodat warmte ook echt goed de ruimte in kan gaan. Deze meubels zouden anders de gegenereerde warmte blokkeren waardoor meer warmte via de muur verloren zal gaan. Het is daarnaast een goed idee om radiatorfolie te plaatsen om warmte die richting muur gaat terug te kaatsen naar de kamer, dat scheelt een hoop stookkosten.

Energieleveranciers
Iedereen wilt natuurlijk graag zoveel mogelijk op gas en energie besparen, vooral in de wintermaanden wanneer deze lasten extra hoog liggen. De bovengenoemde maatregelen zullen al een wereld van verschil kunnen maken. Bovendien is het vergelijken van energieleveranciers een goede stap voor degenen die op zoek willen naar een goedkoper én groener energiecontract.

Meer berichten