Afbeelding
Foto: Pixabay

Ruim 98% van de woningen in gemeente Heiloo aangesloten op glasvezel

Zakelijk

HEILOO -  Al ruim 98% van de huishoudens in de gemeente Heiloo is aangesloten op glasvezel. Dat blijkt uit recente gegevens van onderzoeksbureau Statix. Hiermee loopt Heiloo flink voor op het landelijk gemiddelde van 38%. De verwachting is dat ook het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten, zo meldt de website internethunter.nl.

Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland?
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de 3 miljoenste aansluiting bereikt in Aalten (Gelderland). Van de 8 miljoen huishoudens zijn er op dit moment 3 miljoen aangesloten op het glasvezel netwerk. Dat komt neer op 38%. Ruim 5 miljoen huishoudens hebben nog geen toegang tot glasvezel, en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46%) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied
De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80% van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen als een online filmpje kijken al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen 2 jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.

Stedelijk gebied blijft achter
Het stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel, en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Specialisten verwachten dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.

Voor meer informatie: www.internethunter.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant