Afbeelding
Foto: Shutterstock

Inboedelverzekering en diefstal: wat wordt er vergoed?

Zakelijk

Slecht nieuws voor de inwoners van Heiloo, want deze gemeente staat op de zestiende plaats in de lijst van gemeentes met de meeste inbraken in de provincie Noord-Holland.

Van alle omringende dorpen staat Heiloo zelfs op nummer één, met een gemiddelde van maar liefst 3,1 inbraken per duizend inwoners in 2018. Het is dus belangrijk dat inwoners zich goed weren tegen inbraken en bovendien op de hoogte zijn van hun verzekering. Na een inbraak is het namelijk prettig om te weten dat waardevolle spullen vergoed worden door je inboedelverzekering. Over het algemeen gelden de volgende regels:

Vergoeding na inbraak
Wanneer er bij je wordt ingebroken, is er meestal sprake van zichtbare schade. Hierbij kan gedacht worden een aan een opengebroken slot of een raam dat kapot is gegooid. In dat geval is er duidelijk sprake van een inbraak en worden je kostbare spullen gewoon vergoed, tegen de dagwaarde. Er gelden wel enkele beperkingen. Zo hebben de meeste inboedelverzekeringen speciale regelingen voor extra waardevolle spullen, zoals sieraden, contant geld, audio-apparatuur en computers. Voor deze spullen geldt een maximaal bedrag dat wordt uitgekeerd. Het is in sommige gevallen mogelijk om dit bedrag te verhogen, maar daar staat ook een hogere premie tegenover.

Inbraak zonder spoor
Niet alle inbrekers laten sporen achter. In sommige gevallen is er namelijk sprake van een zogenaamde sluipinbraak. Vooral in de zomer komen dit soort situaties veel voor. Misschien staat je achterdeur open, of heb je je ramen open voor wat frisse lucht. Een inbreker kan in dat geval ongezien binnensluipen en waardevolle spullen meenemen. Hij laat dan ook geen sporen achter, waardoor je geen bewijs hebt dat er is ingebroken. Voor een inboedelverzekering is dit bewijs alleen niet nodig. Diefstal zonder sporen valt gewoon onder de dekking van je verzekering.

Inbraak in je auto
Niet alleen je woning, maar ook je auto is kwetsbaar op het gebied van inbraken. Bewaar je regelmatig waardevolle spullen in je auto? Dan vind je het vast prettig om te horen dat ook inbraak in je auto onder je inboedelverzekering valt. Meestal is de dekking wel beperkt. Het gemiddelde maximum dat wordt gedekt is € 250,-. Je kunt dit bedrag echter wel verhogen door een uitgebreide verzekering af te sluiten die een betere dekking heeft. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer je belangrijke apparatuur of producten moet vervoeren voor je werk of hobby.

Schade na een inbraak
Het is natuurlijk al vervelend genoeg dat kostbare spullen worden meegenomen door een inbreker. Helaas blijft het daar niet altijd bij, want een inbraak zorgt vaak ook voor schade aan je woning. Denk aan een kapot raam of een deur die aan vervanging toe is. Deze schade kan flink oplopen en het is dus prettig om te weten dat dit vergoed wordt. In dat geval is je inboedelverzekering niet verantwoordelijk, maar moet je een opstalverzekering hebben afgesloten. Het gaat dan namelijk over je woning en niet om je inboedel.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant