Foto: aangeleverd

1,25 miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering

  Zakelijk

Het aantal mensen dat in 2019 wisselt van zorgverzekeraar stijgt flink. Dat verwacht Zorgwijzer aan de hand van een onderzoek onder 2471 respondenten. Ieder jaar schommelt het aantal Nederlanders dat overstapt rond de miljoen. Maar volgend jaar wordt er een recordaantal overstappers verwacht: 1,25 miljoen verzekerden. Dat zijn er 190.000 meer dan dit jaar.

Oorzaak stijging
De stijging kent een aantal belangrijke oorzaken, blijkt uit het onderzoek.
Allereerst stopt Menzis in 30 (grote) gemeenten met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering voor mensen met een kleine beurs. Tienduizenden verzekerden moeten daarom zelfstandig op zoek naar een alternatief.
Ook Zilveren Kruis stopt met het aanbieden van de minimapolis in een aantal gemeenten. 
Verder eindigt de samenwerking tussen Menzis en de FNV. Duizenden leden die gebruikmaken van het zorgcollectief moeten zich elders verzekeren. 
Ten slotte bleek onlangs dat de prijsverschillen tussen collectieve zorgpolissen en individuele verzekeringen steeds kleiner wordt. Dit zet meer mensen met een collectief aan te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

Overstappen
Half november hebben alle zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor 2019 bekend gemaakt. Dit is tevens de start van de overstapperiode. Door een andere ziektekostenverzekering te kiezen, kan men fors besparen op de maandelijkse premie, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt.

Ook dit jaar kan men gebruik maken van de zogenoemde zorgverzekeringskaarten, die verzekeraars verplicht zijn om aan te bieden. In die kaart staat een overzicht van de voorwaarden en vergoedingen.

Meer berichten