Yannick van Veen voor de BMX baan van de Boscrossers
Yannick van Veen voor de BMX baan van de Boscrossers Foto: Lars Vercammen

In de sportlights: Yannick van Veen

Achtergrond

Heiloo en haar omgeving is rijk aan sporttalenten, met al haar prachtige sportverenigingen is het een mooie plek om je als sporter te ontwikkelen. In de rubriek ‘In de sportlights’ gaan we met deze talenten in gesprek over hun sport. Maak kennis met de sporttalenten uit de buurt en hun verenigingen. Deze week in de sportlights: BMX’er Yannick van Veen.

Het is zo’n vijf jaar geleden als Yannick voor het eerst in aanraking komt met BMX. Hij krijgt een flyer uitgedeeld op een skatebaan waar hij samen met zijn broer en vader was. Het is al vrij snel duidelijk de broertjes Yannick en Sven van Veen gaan op BMX en wel bij de Boscrossers in Heiloo. De inmiddels elf jarige Yannick zit inmiddels al viereneenhalf jaar bij de Boscrossers en hij heeft het enorm naar zijn zin.

Risico
‘Het leukste aan de sport vind ik de risico’s die je tijdens het fietsen kan nemen. Je voelt op dat soort spannende momenten gewoon de adrenaline door je lichaam stromen’ zegt Yannick. BMX is een heftige sport waar nog wel is ongelukken gebeuren. Ook Yannick is wel eens hard gevallen. Twee jaar geleden werd hij nog wakker in het ziekenhuis na een harde val. Op de vraag of hij weleens bang is verteld Yannick dat hij tijdens de wedstrijd geen angst kent maar dat vallen natuurlijk nooit leuk is. Gelukkig zijn alle BMX’ers goed beschermd door de verplichting van beschermende kleding. Alle jongens en meisjes dragen bedekkende kleding en beschermers en ook een integraalhelm is verplicht. Daarnaast draagt Yannick verplicht door zijn moeder een body protector.


Yannick van Veen (links) in duel met een andere BMX’er - Lars Vercammen

Grote doelen
Yannick rijdt al een tijdje op hoog niveau en heeft dan ook grote doelen. ‘Het doel is wel het kwalificeren voor het EK en WK’ zegt Yannick. Daarvoor moet Yannick genoeg punten halen en bij de top zestien Nederlanders van zijn leeftijd horen. Hij zit er dicht tegenaan maar er moeten nog wel flink wat punten gehaald worden wil hij zich kwalificeren. In zijn nog prille BMX carrière heeft Yannick wel al andere mooie wedstrijden mogen rijden. Het NK en de 3 Nations Cup wedstrijden zijn tot nu toe toch wel de hoogtepunten. Later op professioneel niveau BMX wedstrijden rijden ziet Yannick wel zitten. ‘Het is natuurlijk wel mijn droom om in de toekomst BMX-prof te worden’ zegt Yannick. 

De Boscrossers
Om zijn doelen te halen traint Yannick twee keer per week bij de Boscrossers. Volgens Yannick liggen zijn kwaliteiten vooral bij het trappen. ‘Mijn sterke punt is dat ik gewoon erg hard kan trappen. Volgend jaar als ik twaalf ben mag ik met klikschoenen rijden en dan kan je nog harder trappen’ zegt Yannick. 


Yannick van Veen doet een wheelie - Lars Vercammen

Belangrijk is dat je techniek goed is wanneer je klikschoenen draagt. Gelukkig zit dat met Yannick wel goed. Op de baan maakt Yannick de een na de andere wheelie. Je ziet aan Yannick dat hij het goed naar zijn zin heeft bij de Boscrossers. ‘Het is een erg gezellige club’ benadrukt Yannick. 

Tekst: Lars Vercammen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant