De lopers hadden er zin in en gaan zonder twijfel van start!
De lopers hadden er zin in en gaan zonder twijfel van start! Foto: aangeleverd

Avondvierdaagse zonder twijfel van start!

Sport Heiloo

HEILOO - Het was even spannend of de avondvierdaagse, die dinsdag 29 mei van start ging op het plein van de Radboud school, wel door zou gaan. De organisatie hakte de knoop al snel door: "De avondvierdaagse gaat zonder twijfel door", aldus Nanda, zij coördineert de avondvierdaagse alweer voor het twaalfde jaar. De 1200 volwassenen en kinderen die zich dit jaar ingeschreven hebben konden dus van start.

Er waren ook last-minute inschrijvingen, waaronder die van de 9-jarige Rosalie. Zij doet al voor de derde keer mee en loopt met haar vriendinnen. Haar moeder loopt niet mee, ze moet naar huis voor de andere kinderen. Ze weet dat Rosalie in goede handen is: "De avondvierdaagse verbroedert, iedereen zorgt onderweg voor elkaar, ik maak me geen zorgen".

Elise, Roel en Pepijn uit groep 1 en 2 van de Zuidwester likken aan een sinaasappel pepermuntzakdoek. Ze waren best wel zenuwachtig en dit schijnt een goede remedie te zijn tegen vertrek-stress. De 7-jarige Jeppe heeft een andere truc om de 5 kilometer vol te houden: "Ik at voordat we weggingen een pizza salami en hij was helemaal op", vertelt hij overtuigend.

"De Benedictusschool heeft code oranje", grapt één van de begeleiders: alle leerlingen lopen in een oranje shirt. Júne, Noa en Sanne Roos uit groep 7 zijn enthousiast: "Tijdens de wandeling zingen we liedjes en we zijn lekker met elkaar, daarom lopen we de avondvierdaagse zo graag". Ze hebben zich goed voorbereid op de hitte en verheugen zich nu al op het ijsje dat ze na afloop krijgen.

Wendy en Ted lopen de avondvierdaagse met drie kinderen, de jongste mag mee op de loopfiets. Wendy komt oorspronkelijk uit Heiloo maar heeft een tijdje elders gewoond. Sinds vorig jaar is ze terug in haar geboortedorp. "De avondvierdaagse is voor mij een trip down memory lane", vertelt de vrolijke Wendy, het groepje heeft er overduidelijk zin in.

Astrid, voorzitter van de ouderraad van de Radboudschool, vertelt dat de Radboudschool ongeveer 300 leerlingen heeft waarvan maar liefst 210 kinderen meedoen. De ouderraad verzorgt de limonade, thee en koffie, dus ze moet even door zegt ze. "Het is namelijk nogal chaotisch, omdat aanvankelijk werd gedacht dat de avond afgelast zou worden vanwege de door het KNMI afgegeven code oranje", aldus Astrid. Gelukkig hebben de weergoden rekening gehouden met de sportieve lopers: pas om 20.00 uur brak het echt los, toen stonden veel lopers al lang en breed thuis onder de douche. Degene die de bui nog wel meepikten, reageerden laconiek: "Dit was toch niks, het had nog veel erger gekund!"

Tekst: Margreeth Anema

Zie ook de video die Beat fm maakte voor een leuke sfeerimpressie:

https://player.demediahub.nl/video/114958737/avondvierdaagse-in-heiloo-dag-1-29-mei-2018

Het is gezellig bij de start van de eerste avond.
Deze leerlingen van de Zuidwester showen trots hun sinaasappel/pepermunt zakdoek.
De Benedictusschool loopt in 'code oranje'.
De jongste kanjer mag mee op de loopfiets.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief