Topspeler Hing Ting Lai komt simultaanschaken in Limmen.
Topspeler Hing Ting Lai komt simultaanschaken in Limmen. (Foto: aangeleverd)
Limmen

Hing Ting Lai naar Limmen

  Sport

LIMMEN - Bij Schaakvereniging Vredeburg is het een traditie geworden om het schaakseizoen af te sluiten met een simultaansessie, waarbij een nationale topspeler het opneemt tegen alle leden van de Limmer vereniging.

In de afgelopen jaren bezochten Nederlands kampioen Dimitri Reinderman (2014), regionale topspeler Thomas Broek (2015), nationaal schaakmeester Manuel Bosboom (2016) en vorig jaar Nederlands kampioen bij de vrouwen Zhaoquin Peng de sfeervolle speelzaal in Limmen. De simultaansessies leverden steevast een spectaculaire seizoenafsluiting op. Meestal zijn de nationale toppers – ook wanneer zij op 25 borden tegelijk spelen – veel sterker dan de lokale schuivers. Af en toe wordt een knappe remise genoteerd en heel soms is een stunt aan de orde. Wie herinnert zich niet de verrassende overwinning van Marcel Wester tegen de verbouwereerde Bosboom?

Dit jaar is het de zeer sterke, jonge topspeler Hing Ting Lai die gecontracteerd is voor het simultaan. Op vrijdagavond 1 juni neemt Lai, die op 3 mei 21 jaar wordt en beschikt over een rating van maar liefst 2444 elo-punten, het op tegen alle leden van SV Vredeburg. Secretaris Harold Ebels, die Lai wist vast te leggen voor de simultaanséance, vertelt: "Lai is zo'n beetje de sterkste snelschaker van Nederland. Hij ontwikkelt zich razendsnel en behoort ook in lange partijen al tot de top van het land. Hij is in 2017 doorgedrongen tot de rang van 'ínternationaal meester'. Ik ben blij dat we deze kampioen van de toekomst nu al in Limmen aan de bak kunnen zien!" Ebels is ook trots dat een kleine vereniging als SV Vredeburg – met niet meer dan 35 leden – het jaar in jaar uit lukt om een topspeler vast te leggen voor de seizoenafsluiting. Ebels geeft aan: "Een anonieme sponsor met een warm hart voor de vereniging blaast in de bus, zodat wij dit evenement kunnen organiseren zonder onze begroting te overschrijden. Heel fijn!" Op 15 april jl. baarde Hing Ting Lai nog opzien door in een tweekamp over 50 (!) partijen met een bedenktijd van drie minuten per persoon tegen regerend Nederlands schaakkampioen Loek van Wely op een score van 25-25 te finishen. Voorafgaand aan het simultaan bij SV Vredeburg worden nog een rapid-toernooi (11 mei) en de twee slotronden van de interne competitie (18 en 25 mei) gespeeld.

Meer berichten