Roef Kempenk
Roef Kempenk Foto: aangeleverd

HSV ontvangt KNVB CP-voetbal

Sport Heiloo

HEILOO - De 10-jarige Roef Kempenk uit Heiloo voetbalt vanaf zijn 5e bij HSV. Al jong mocht hij van zijn ouders op voetbal. Dit omdat Roef dol was op voetbal, maar ook omdat Roef een hersenbeschadiging (Cerebrale Parese, CP) heeft. Mensen met cerebrale parese hebben als gevolg van een hersenbeschadiging een motorische beperking. Zo ook Roef, de motoriek van zijn rechterhand is niet goed en over zijn rechterbeen en voet heeft hij minder controle.

"Als hij jong zou starten met voetbal dan zou zijn beperking nog niet zo opvallen bij de andere jonge kinderen. Mocht dit op latere leeftijd wel het geval zijn en kinderen harder naar hem worden, dan had hij in ieder geval een paar jaar gevoetbald", zo redeneerden zijn ouders. Het tegendeel is inmiddels bewezen. Roef voetbalt nog steeds! Momenteel speelt hij bij HSV JO11-2, is hij volledig geaccepteerd in zijn team en doet hij niet onder voor de andere jongens.

Roef zijn ouders wisten van het bestaan van KNVB CP-voetbal af. Dit is voetbal voor jongens met CP en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In Nederland is geen speciale competitie voor CP-voetbal. Wel zijn er verschillende nationale selecties (jeugdteams en het A-team) die regelmatig bij elkaar komen om te trainen. Zij nemen namens Nederland deel aan grote toernooien zoals het EK of WK.

In 2015 vroeg Marco, de vader van Roef, de KNVB of Roef mocht komen kijken bij een training van de nationale CP-teams. "Bij kijken hoefde het niet te blijven", zo reageerde de KNVB. Als Roef het aandurfde mocht hij zelf meevoetballen. Toen nog 7 jaar oud, stond hij voor het eerst met 'lotgenoten' op het veld. Na afloop van de training kreeg hij een brief dat hij nog te jong was om officieel opgenomen te worden in de selectie, maar de KNVB wilde hem ook niet uit het oog verliezen. Zij boden hem aan een paar trainingen per jaar te volgen. Deze trainingen volgde Roef met veel plezier en hij maakte snel vrienden. Vanaf 2017 is de 10-jarige Roef officieel opgenomen in het KNVB CP-team JO15.

Aanstaande zondag, 15 april, is een bijzondere dag voor Roef. Het KNVB CP-voetbal komt een dag naar HSV Heiloo. Het bestuur van HSV reageerde direct enthousiast toen de KNVB de vraag stelde of HSV gastlocatie wil zijn voor een training van de nationale jeugdselectie. Daarnaast zijn er ook drie teams van HSV gevraagd om het op te nemen tegen de CP-teams. Om 14:00 starten de wedstrijden.

Meer weten over CP-voetbal, kijk dan op www.cpvoetbal.nl.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant