Afbeelding

Bert Hollander winterkampioen SV Vredeburg

Sport Limmen

Hollander winterkampioen

Op vrijdag 16 december speelden de schakers van SV Vredeburg de twaalfde ronde van de interne competitie. Dit jaar rest nog slechts het traditionele kersttoernooi.

In een rechtstreeks duel mochten Bert Hollander en Jos Admiraal uitmaken wie als 'winterkampioen' de kerst in zou gaan. Hoewel de partij zich in materiële zin evenwichtig ontwikkelde, was dat in positionele zin niet het geval. Hollander bouwde zorgvuldig aan een sterke pionnenketen op de damevleugel. Admiraal kwam steeds meer onder druk te staan en zag met lede ogen dat de b-pion van Hollander niet meer tegen te houden was.

De partij tussen Barry Blekemolen en Sandra Hollander was plots afgelopen toen eerstgenoemde zomaar een paard verspeelde. Gertjan Hafkamp en Harold Ebels maakten er een ware schaakthriller van.  Ebels kreeg in een Siciliaanse partij de overhand in het middenspel, maar het betere time-management van Hafkamp zorgde ervoor dat de rollen in het eindspel werden omgedraaid. Ruim na middernacht – na liefst 86 zetten – kon Hafkamp het punt bijschrijven.

Ook Robin Rommel en Hans de Goede speelden een lange partij. Lang leek remise het voor de hand liggende resultaat, maar toen De Goede met dame en toren de tweede rij wist te bereiken had Rommel plots geen verdediging meer tegen de matdreiging. Het interessante 'duel der generaties' tussen vader Dick en zoon Remi Aafjes eindigde in het voordeel van de meer ervaren speler. Remi maakte een klein foutje in het middenspel met verlies van een paard tot gevolg. Jan Borst haalde Chiel Pepping, die vorige week nog zo sterk speelde, van de roze wolk. Met degelijke zetten haalde Borst de zege binnen. Tars Wanders en Hidde Ebels deelden het punt. Eerst leek Ebels gebruik te kunnen maken van de matige ontwikkeling van de witte stukken. Later leek Wanders in het voordeel te komen door de zwakke positie van de zwarte koning. In de praktijk echter werd de remisemarge niet overschreden.

Iets soortgelijks gold voor de partij tussen Jan Levering en Theo Al. Na een zet of veertig van het betere schuifwerk was nog geen cruciaal verschil ontstaan, waarna het overeenkomen van remise een aanvaardbare route naar 'het barretje' opleverde. Gijs Pouw won overtuigend van Ed van Duin, terwijl Harry Levering zich sterker toonde dan Kees Aafjes.

Komende vrijdag staat het traditionele kersttoernooi op het programma. Daarna volgt een weekje vakantie. Op 6 januari 2017 wachten weer de nodige schaakactiviteiten in de vorm van twee bondswedstrijden en een interne ronde.
 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant