Marijke heeft lieve kaartjes en bloemen voor medewerkers in de zorg.
Marijke heeft lieve kaartjes en bloemen voor medewerkers in de zorg. (Foto: Marijke Bruin)

Corona Heroes

  Samen in Heiloo

HEILOO - In deze moeilijke tijd ontstaan er mooie initiatieven. In dit artikel leest u meer over een paar Heilooër 'Corona Heroes'.

Werken met een kwetsbare groep
Barry Aelbers werkt bij De Hartekamp Groep in Haarlem. Op zijn Facebookpagina vertelt hij het volgende: "Wij werken met mensen met een verstandelijke beperking en daarbij soms zware gedragsproblematiek. Deze groep cliënten snapt weinig tot niets van wat er speelt... Cliënten die boos zijn omdat hun ouders/netwerk niet meer kunnen komen of omdat ze in het weekend niet naar huis mogen. Cliënten die verdrietig zijn omdat hun dagbesteding, het zwemmen of bezoek aan de tandarts niet door kan gaan. Voor ons als gezonde mensen is dit natuurlijk geen probleem maar deze factoren zorgen ervoor dat deze doelgroep nog meer beperkt wordt in hun dagelijkse leven. Ook al snappen ze het niet helemaal, ze hebben donders goed in de gaten dat er wat aan de hand is. Wij als begeleiders zijn hun beschermers om veilig de dag door te komen, bijna elke minuut van de dag. Het was tot een paar weken geleden nog normaal een arm om de schouder te leggen als ze het moeilijk hadden, maar nu gaat dat helaas niet meer. We helpen met wassen en aankleden of toch die noodzakelijke hand (nu met handschoenen aan) te geven om ze het gevoel te geven dat wij er onvoorwaardelijk voor ze zijn. Wij kunnen niet altijd voldoen aan de eis om 1,5 meter afstand te houden en ons werk gaat altijd door. Het zijn niet alleen de medewerkers op de afdelingen van wie nu nog meer wordt gevraagd, maar het geldt voor iedereen die werkzaam is in onze sector. Ik ben daarom supertrots hoe wij in deze tijden nog een extra stap kunnen zetten om voor deze prachtige kwetsbare groep mensen te zorgen, elke dag weer."

Iets liefs in deze moeilijke tijd
Marijke Bruin: "Mijn moeder zei altijd: op zondag alleen zijn is de moeilijkste dag van de week! Maar nu hebben de eenzame mensen thuis en in de verpleeghuizen iedere dag misschien dat gevoel! Dus ik heb leuke kaartjes gemaakt en een lief gedichtje van Toon Hermans erbij zodat ze iets hebben om te lezen en naar te kijken! Ik geef ze af bij De Loet en die zullen ze wel geven aan de mensen die even een glimlach nodig hebben in deze moeilijke tijd van afstand! De bloemetjes zijn voor de verzorging en alle dank voor jullie grote inzet!"

Superinitiatief voor hulpbehoevende ouderen in Heiloo
Daphne Ullers heeft een superinitiatief voor ouderen in Heiloo bedacht om op elkaar te letten in de straat. Zo plakken mensen in de Dokterslaan briefjes voor het raam of het goed met ze gaat of dat er hulp nodig is, bijvoorbeeld boodschappen doen. Het idee is ontstaan in een groepschat met verschillende buren. Omdat twee ouderen geen WhatsApp hadden, is dit initiatief ontstaan. Zo kunnen ze toch communiceren of het goed met ze gaat of dat ze iets nodig hebben.

HSV8 biedt hulp aan
Het zal niemand ontgaan zijn: ook de inwoners van Heiloo worden op de proef gesteld door alle ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus. Wij zijn een voetbalteam, maar bovenal een vriendengroep, en we voelen ons erg betrokken bij ons dorp en zijn inwoners. Vanwege dit virus mogen wij helaas geen wedstrijden meer spelen (of kijken!). De vraag kwam dus al snel op: ‘’Jongens, wat moeten we nu doen op onze zondag?’’

Na de persconferentie van de minister-president op zondag 15 maart ontstond het idee om als groep hulp aan te bieden aan ouderen of andere mensen die hulp nodig hebben. De dag daarna hebben wij een oproep op Facebook geplaatst met deze boodschap.

'Binnen onze groep beschikken wij over een breed scala aan personen: mensen werkzaam in de horeca, bouw, evenementenorganisatie, logistiek, patisserie, transport én ook studenten. Velen van ons hebben momenteel tijd over om hulpbehoevenden te assisteren. Dus: mochten wij u of iemand die u kent kunnen helpen, schroom niet om ons een berichtje te sturen via de Facebook- of Instagrampagina van voetbalvereniging HSV (wij beheren de social media).

Voor nu hebben wij nog geen aanvragen gekregen, maar wij begrijpen dat dit soort hulp alleen wordt gevraagd wanneer dit echt nodig is. Daarom blijft dit aanbod geldig tot heel Heiloo (en Nederland) weer coronavrij is.

Rood-Gele groeten,
HSV 8

Meer berichten