Harm Hofman reikt het rapport 'Energieopslag Oude Werf Heiloo' uit aan wethouder Rob Opdam.
Harm Hofman reikt het rapport 'Energieopslag Oude Werf Heiloo' uit aan wethouder Rob Opdam. (Foto: STiP Fotografie)

Rapport Energieopslag Oude Werf uitgereikt aan wethouder

  Politiek

HEILOO - Harm Hofman reikte dinsdagavond 27 november het rapport 'Energieopslag Oude Werf Heiloo' uit aan wethouder Rob Opdam. Dit rapport is geschreven in het kader van het 'Oude Werf-project' van Duurzaam Heiloo/Heiloo Energie gesteund door de gemeente Heiloo met als doel bij te dragen aan de nieuwe CO2 eisen.

Het rapport geeft een eerste inzicht in efficiënt energiebeheer door minimaliseren van investeringen en kosten voor gebruikers/zelfopwekkers. Maar het geeft ook aan de verliezen in het electriciteitsnet, in zowel investeringen in kabels als energieverliezen over die kabels. Investeringen en met name de mogelijkheden van opslag van elektrische energie zijn ook in het rapport verwerkt. 

De keuze voor opslag is gemaakt omdat uitgegaan wordt van optimaliseren van opwekken, distributie en opslag, waarin elektrisch een universelere energiedrager is dan warmte (met elektrisch maak je wel warm water maar niet andersom). Daarbij is er al een goed elektriciteitsnetwerk wat alleen door meer duurzame-, vaak ook decentrale opwekking, aanvulling behoeft. Natuurlijk staat dit los van energiebezuiniging en voorkomingsmaatregelen die men zelf treft.

De wethouder gaf aan het rapport met veel interesse te zullen gaan lezen.

In de eerste helft van 2019 zal door Duurzaam Heiloo/Heiloo Energie verder onderzoek worden gedaan naar wat de beste keuze is voor opslag van elektrische energie. Op 18 juni 2019 zal de presentatie van dat onderzoek zijn.

Later op de avond kregen de aanwezigen nog informatie over verschillende soorten batterijen voor energieopslag door Guido Dalessi van de firma Elestor en Dennis van der Meij van Indutec.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten