Namens de bewoners overhandigt Carl Müller een petitie aan wethouder Rob Opdam.
Namens de bewoners overhandigt Carl Müller een petitie aan wethouder Rob Opdam. Foto: aangeleverd

Bewoners Hoogeweg laaiend over plannen gemeente

Politiek

HEILOO - "Ik ga daar niet meer naar binnen," zegt een bewoner van de Hoogeweg tegen een medebewoner, terwijl hij met een driftige vinger naar de ruimte achter hem wijst, "ik ben zó boos!" Even later zegt een vrouw: "Ik ben laaiend, we worden gepiepeld!"

Aanleiding voor de boze reacties zijn de ontwerpen voor de herinrichting van de Hoogeweg en omgeving als gevolg van de bouw van 1500 nieuwbouwwoningen in Zuiderloo en de Zandzoom. De gemeente hield maandag een inloopavond, waarbij ook vertegenwoordigers van ProRail en aannemer Mobilis TBI aanwezig waren. In een ruimte op de bovenverdieping van het gemeentehuis zijn schetsen opgehangen hoe onder meer het kruispunt van de Vennewatersweg/Hoogeweg eruit komt te zien. Daarnaast wil de gemeente de Hoogeweg deels fiets- en deels woonstraat maken.

Klinkt niet verkeerd, zou je zeggen. Volgens de bewoners zou de gemeente zich echter niet houden aan toezeggingen die op papier staan. Zo zou Zuiderloo een aparte ontsluiting op de Vennewatersweg krijgen, maar blijkt uit het ontwerp dat dit plan zonder overleg met de bewoners van tafel is geveegd en het verkeer toch over de Hoogeweg geleid wordt. "Wat hebben we aan een fietsstraat als er druk verkeer overheen blijft rijden?" zo vraagt een bewoner zich af. "We worden niet serieus genomen, en dit plan moet hoe dan ook in de prullenbak verdwijnen. Er zijn toezeggingen gedaan, en daar moet de gemeente zich aan houden."

Even daarvoor overhandigde Carl Müller namens de bewoners een petitie aan wethouder Opdam waarin alle bezwaren zijn opgenomen. De bewoners willen geen bouwverkeer meer zien op de Hoogeweg van en naar Zuiderloo, alle ontsluitingen voor snelverkeer naar de Hoogeweg vanuit Zuiderloo dienen op zeer korte termijn te worden afgesloten en er mag zeker geen nieuwe verkeersontsluiting bij komen. Uit een bewonersbrief blijkt dat de gemeente de plannen steeds weer zou bijstellen, en niet in gunstige zin. Zo zouden de Elzenwal en de Hazelaar oorspronkelijk in het bestemmingsplan zijn opgenomen als fietspaden, daarna werden het tijdelijke ontsluitingen die vervolgens door een collegebesluit weer permanent zijn gemaakt. En nu liggen er plannen voor de reconstructie van de Vennewatersweg waarbij tot verbijstering van de bewoners opnieuw een ontsluiting van Zuiderloo op de Hoogeweg is gepland. "Denkt de gemeente soms dat wij achterlijk zijn?" fulmineert een man. "Het moet niet gekker worden."

De Hoogeweg is een mooi en historisch belangrijk stukje Heiloo en dat moet zo blijven, aldus de bewoners. De weg is helemaal niet geschikt voor grote verkeersstromen, vinden zij. Het aanleggen van deels een fietsstraat en deels een woonstraat biedt onvoldoende garantie voor de veiligheid van fietsers en voetgangers als er toenemende verkeersdruk gaat ontstaan. De bewoners zien het liefst dat de straat, net als de Oosterzijweg, verkeersluw wordt gemaakt.

De verkeerskundige van de gemeente begrijpt de commotie, maar stelt: "Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit slechts ontwerpschetsen zijn. Er staat nog niets vast. Dit is echt een voorlopig plan. Er zijn op dit moment grote projecten gaande, er wordt een nieuwe wijk gebouwd en er komt een spoorwegonderdoorgang aan de Vennewatersweg. Het is evident dat bewoners daar overlast van ondervinden. We hebben hier in de ruimte ook een planning opgehangen. Daar valt uit op te maken dat de nu gepresenteerde plannen nog steeds veranderd kunnen worden. We blijven in gesprek met de bewoners en waar mogelijk verwerken we de wensen in het definitieve ontwerp." Volgens wethouder Opdam gooide ook de crisis roet in het eten. "Het duurt allemaal langer dan de bedoeling was en ik begrijp heel goed dat er onvrede heerst." Opdam zegt de bezwaren die in de petitie zijn uiteengezet goed te zullen bestuderen, en ook hij benadrukt dat de dialoog open blijft.

Een van de bewoners hoopt er maar het beste van, en vooral dat hun bezwaren nu echt eens serieus worden genomen. "Laat het in godsnaam niet om een ordinaire geldkwestie gaan waardoor wij nu de sjaak zijn."

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief