Jan van Rijckenborghschool, vlnr. Mevrouw Beemsterboer, de heer Koning, de heer Rietbroek (plaatsvervangend voorzitter stembureau)
Foto: Stip Fotografie
Jan van Rijckenborghschool, vlnr. Mevrouw Beemsterboer, de heer Koning, de heer Rietbroek (plaatsvervangend voorzitter stembureau) Foto: Stip Fotografie
Heiloo

Inwoners Heiloo massaal naar de stembus

  Politiek

HEILOO - Woensdagmiddag heeft een verslaggeefster van de Uitkijkpost een rondje langs vijf stembureau's gemaakt om de stemming te peilen tijdens het stemmen voor de Tweede Kamer. Wat bij alle bezochte stembureau's opviel was dat de opkomst veel hoger lag dan in 2012.

Rob Opdam, voorzitter bij het stembureau op de Benedictuschool kon melden dat er om half vier een opkomst was van vijfenvijftig procent.
Hij zat daar als burger en niet als wethouder. Rob vindt het belangrijk dat Nederlanders kunnen en mogen stemmen. Zelf is hij tijdens verkiezingen al twintig jaar actief als lid van een stembureau.De leden van dit stembureau verwachten vannacht om één uur klaar te zijn met het tellen van de stemmen.

In het gemeentehuis gaf de heer Schoorl aan dat hij voor de tweede keer zitting heeft genomen in een stembureau. Hij vindt het een leuke en nuttige job. Wat hem betreft mag er 'stemplicht' komen in plaats van 'stemrecht'. De opkomst in het gemeentehuis lag rond kwart voor vier vijftien tot twintig procent hoger dan vier jaar geleden.

Op basisschool De Springschans vertelde de heer Doorgeest deze dag met veel plezier te doen. Veel kiezers uit andere districten dan het stemdistrict van De Springschans kwamen hier hun stem uitbrengen. Om tien voor vier waren er al twaalfhonderd stemmen uitgebracht. De leden van het stembureau werken in shifts van zeven uur en op De Springschans komen drie mensen extra om vanaf negen uur te tellen.

In de bibliotheek  wordt door de leden van het stembureau veel gelachen. Gezamenlijk hebben ze een erge leuke tijd en vervelen doen de leden zich zeker niet. Met veertienhonderd stemmen om vier uur is het doorlopend druk geweest. Waar alle leden wel tegen op zien is het tellen! Men verwacht bij dit stembureau niet klaar te zijn voor twee uur vannacht.

Op de Jan van Rijckenborghschool is het ook druk. Om kwart over vier zijn twaalfhonderd stemmen uitgebracht. "We zijn blij met deze goede opkomst", aldus de heer Rietbroek, plaatsvervangend voorzitter van dit  stembureau.

Op alle stembureau's is men er van overtuigd dat het tellen nachtwerk gaat worden, want er wordt overal massaal gestemd!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten