Derek (links) en Jurgen op de foto in de raadszaal van de gemeente Heiloo.
Derek (links) en Jurgen op de foto in de raadszaal van de gemeente Heiloo.
Heiloo

Jongeren en politiek

  Politiek

HEILOO - Jongeren van 18 tot en met 25 jaar zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in politiek dan bijvoorbeeld dertigers en veertigers. Van de jongeren geeft slechts 35 procent aan tamelijk of zeer geïnteresseerd te zijn. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Wat is de oorzaak van de matige interesse en hoe jammer is dat? Vlak voor de landelijke verkiezingsdag op 15 maart vragen we dit aan Derek Groot uit Heiloo. Hij maakt deel uit van de jongerenafdeling van het CDA, het CDJA. Zijn kameraad Jurgen de Vries, enthousiast dj, heeft daarentegen weinig met politiek. Een gesprek tussen twee uitersten lees je vandaag in de Uitkijkpost.

Derek: "Ik weet zeker dat veel mensen van mijn leeftijd wel een mening hebben, bijvoorbeeld over een veilige wereld en duurzaamheid. Toch raakt de politiek jongeren onvoldoende. Misschien omdat het vrij saai wordt gebracht in de media, met uitzondering van het wat eenzijdige en oppervlakkige PowNews waar jongeren wel naar kijken."

Jurgen: "Het ontbreekt veel jongeren aan adequate kennis op dit gebied. Als je te weinig weet van bepaalde onderwerpen en over wat partijen willen, hoe kun je je dan een mening vormen en welbewust stemmen? Ik vind dat het onderwijs meer aandacht aan politiek moet besteden. Ook denk ik dat politieke ambitie vanuit jezelf moet komen, dat kun je niet dwingen. Ik ben druk met mijn dj-werk en sluit mij daarom liever niet aan bij een politieke partij. Ik wil nergens aan vast zitten: ik bepaal graag zelf wat ik doe en wanneer."

Jurgen vraagt zich af wat je voor elkaar kunt krijgen in de politiek. "Heeft het zin om politiek actief te worden?" Volgens Derek heeft politiek actief worden weldegelijk nut. "We maken niet alleen dikke rapporten, maar er gebeurt ook echt iets mee." De Heilooenaar vindt zijn werk een goede manier om zichzelf te ontwikkelen. "Ik weet zeker dat ik meer opsteek over de maatschappij dan de gemiddelde student."

Lees het complete verhaal in de Uitkijkpost (krant) van vandaag.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Meer berichten