College stelt begroting 2015 op

Politiek

HEILOO - Het college van burgemeester en wethouders van Heiloo heeft een begroting voor 2015 en volgende jaren opgesteld. De gemeenteraad bespreekt deze in de raadsvergadering van 3 november.

Het is de eerste begroting van het nieuwe college. De begroting sluit met een positief saldo van € 520 duizend en laat een sluitend structureel meerjarenperspectief zien, hoofdzakelijk als gevolg van de ingerekende bezuinigingen. Het cumulatief positieve saldo (€ 300.000) van het meerjarenperspectief 2015-2018 betekent een stijging van de algemene reserves. De bezuinigingen waar de gemeente invulling aan geeft zijn merkbaar voor de omgeving van Heiloo en de organisatie zelf, maar de effecten ervan brengen het huishoudboekje op orde. De begroting staat in het teken van meer service en meer communicatie en samenwerking; de inwoner staat centraal.

In 2015 blijkt het benutten van krachten ook uit de samenwerking met de gemeenten Bergen, Uitgeest en Castricum en op strategisch niveau met de regio Alkmaar. In de maand januari van 2015 worden er voorstellen over samenwerking tussen de BUCH gemeenten aan de vier betrokken gemeenteraden voorgelegd. Afhankelijk van de besluitvorming zal hier in de loop van 2015 verder invulling aan worden gegeven. Per 1 januari 2015 zijn alle gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken die samenhangen met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. Het college pakt deze zaken op in BUCH-verband. 2015 is voor deze drie decentralisaties een overgangsjaar.

De bezuinigingen hebben in 2015 bijvoorbeeld effect op het verlenen van subsidies (ruim € 200.000 minder dan in 2014), maar hebben ook gevolgen voor de kwaliteit van de buitenruimte. Door actief mensen op te zoeken wil het college vormgeven aan een samenwerking voor het beheer van de openbare ruimte; het beheer van een groen, veilig en schoon dorp. Het college gaat initiatieven die gericht zijn op het veiligheidsgevoel binnen het dorp bovendien stimuleren. Ook voor toerisme en recreatie zoekt het college samenwerking met de sectoren kunst en cultuur, de BUCH-gemeenten en op regionaal niveau.

Het college wil dat de dienstverlening meer naar de inwoners 'toe gaat'. Overheidsparticipatie en een heldere en goede verstandhouding met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers heeft het college hoog in het vaandel. Communicatie moet bijdragen aan het optimaliseren van de dienstverlening. In een goed 'samenspel' wil Heiloo krachten benutten. In 2015 worden daarom participatiedoelen opnieuw bepaald en wordt daarvoor een concreet actieprogramma gemaakt. Bij de communicatie met de omgeving is de eerste vraag of we een rol moeten vervullen en daarna pas welke rol dit moet zijn (regisseren, stimuleren of faciliteren). Ter ondersteuning van de gemeentelijke dienstverlening voert Heiloo het zaakgericht werken in en worden verbetermogelijkheden binnen werkprocessen zichtbaar gemaakt. De digitale dienstverlening wordt geoptimaliseerd.

De gemeenteraad van Heiloo bespreekt de begroting in de vergadering van 3 november.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant