Afbeelding
Foto: Pixabay

Donkere dagen: voorkom inbraak!

Politie Regio

De donkere maanden zijn weer aangebroken. Inbrekers zien dan makkelijk dat je niet thuis bent en kunnen snel hun slag slaan. Door gebruik te maken van tijdschakelaars kun je de indruk wekken dat je thuis bent. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. Je bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt.

Luxere modellen tijdschakelaars kun je zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Sluit spaarlampen of ledverlichting aan op deze schakelaars, dan blijven de kosten beperkt.

Het gaat er echter niet alleen om dat je licht in de woning laat branden, maar dat er ook goede buitenverlichting is. Het mag duidelijk zijn dat verder het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk en het niet in het zicht laten liggen van kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) aan te raden is. Meer preventietips zijn te vinden op www.politie.nl.

Ook dit jaar start de politie weer een winteroffensief tegen woninginbraken. In de donkere maanden houden agenten steekproefsgewijs preventieacties. Ze lopen dan bij schemer door een wijk en stoppen bij onverlichte woningen een brief met preventiefolder in de bus. Buurtpreventieteams, scholieren, gemeenten en vrijwilligers bieden de helpende hand.

Hoe schrik je inbrekers af?

  • Je kunt zelf ook veel doen om de kans op een inbraak in uw woning te verkleinen:
  • Licht: gebruik tijdschakelaars op je verlichting.
  • Geluid in huis: laat de radio of de televisie aan als je een avondje weggaat.
  • Sociale controle: vertel je buren dat je een paar dagen weg gaat zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Goed hang- en sluitwerk: maak hiervan gebruik. Doe ramen en deuren dicht én op slot. Ook als je maar even weggaat.

Bel 1-1-2!

Zie je iets verdachts bij jou in de buurt? Aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met de omschrijving van de daders en de vluchtrichting van de auto of scooter komt de politie direct in actie. Maak als het kan een film of foto met uw mobiele telefoon. Let wel goed op je eigen veiligheid! Meer tips vind je op www.politie.nl.

Gelegenheidsinbrekers slaan graag toe als je niet thuis bent. Je kunt er gemakkelijk voor zorgen dat het lijkt alsof je er wel bent door via een tijdschakelaar lampen te laten branden en de tv of radio aan te laten. Ook bijvoorbeeld koffiekopjes op tafel laten staan, geeft een bewoonde indruk. Ben je wat langer weg, vraag buren dan om een oogje in het zeil te houden en om je post te verwijderen. Gelegenheidsinbrekers letten namelijk goed op zaken zoals een volle brievenbus, want zo weten ze dat je op vakantie bent.

Inbrekers gluren vaak door de ramen om te kijken of er waardevolle spullen in de woning liggen. Zet bijvoorbeeld geen laptop op een tafel voor het raam. Autosleutels zijn de laatste jaren ook erg in trek, want dan kunnen ze meteen uw auto meenemen. Leg autosleutels dus niet in het zicht maar berg ze op.

En inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen huis of er plekken zijn waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlichte portiek en kijk hoe je het zicht voor omwonende op je ramen en deuren kunt verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief