Op de voorgrond Lotte Blesgraaf, op de achtergrond Willemijn Vermeer.
Op de voorgrond Lotte Blesgraaf, op de achtergrond Willemijn Vermeer. Foto: Nico Bakker

‘Red Het Baafje’ en ‘Behoud Theater de Beun’

Nieuws

HEILOO - Het zal niemand zijn ontgaan dat De Beun en Het Baafje zijn gesloten als gevolg van het faillissement van de exploitant. Maar er zijn inmiddels twee actiegroepen in het leven geroepen om er voor te zorgen dat zowel Het Baafje als De Beun binnenkort weer opengaan. De Uitkijkpost ging in gesprek met twee van de initiatiefnemers, Willemijn Vermeer en Lotte Blesgraaf. 

Actiegroep Red het Baafje
Toen bekend werd dat Het Baafje zou gaan sluiten, hebben inwoners van Heiloo de handen ineengeslagen. “De gesprekken kwamen op gang op de Facebookpagina ‘Je bent Heilooër als...’, waar allerlei verontrustende berichten werden gedeeld en plannen werden gesmeed,” aldus Willemijn. “Om wat meer coördinatie te krijgen, hebben we de Facebookpagina ‘Red Het Baafje’ in het leven geroepen. Zo konden we elkaar makkelijker vinden.”

Wie gaat Het Baafje exploiteren?
De vraag blijft wie Het Baafje zal gaan exploiteren. Wethouder Tromp vond het belangrijk om de inwoners van Heiloo bij het proces te betrekken. Zouden de burgers Het Baafje open kunnen houden, zoals ook gebeurt bij het zwembad van Uitgeest? Of is een combinatie van een exploitant met burgers een optie? Of toch gewoon een nieuwe exploitant? Dit zijn in feite de drie opties om ervoor te zorgen dat Het Baafje openblijft. Lotte benadrukt: “Het maakt ons niet uit welke optie uiteindelijk wordt gekozen, als Het Baafje maar openblijft, het liefst vanaf uiterlijk 1 mei.” Willemijn voegt toe: “Op dit moment staan onze plannen ‘on hold’, want de wethouder zou in gesprek zijn met een exploitant die de huidige exploitatieovereenkomst wil overnemen, eventueel in samenwerking met de actiegroep. Begin maart horen we de uitslag.”

Verduurzaam Het Baafje
Welke exploitatieoplossing er ook komt, in alle gevallen is het mogelijk om het zwembad via crowdfunding te verduurzamen. Willemijn is hier zeer uitgesproken over: “Door te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dalen de kosten, wordt het voor de exploitant makkelijker om het vol te houden, wordt Het Baafje toekomstbestendiger en het is ook nog eens goed voor het milieu.”

Behoud Theater de Beun
Er was al een actiegroep in het leven geroepen om De Beun open te houden. “Maar toen duidelijk werd dat Het Baafje meegesleurd zou worden, hebben we contact met elkaar gezocht. We hebben natuurlijk gedeelde belangen, dus werken we als twee actiegroepen nauw met elkaar samen”, zo meldt Willemijn. Er zijn dan ook burgers die in beide actiegroepen participeren.

Teken de petitie!
Heel veel kinderen willen natuurlijk dat Het Baafje openblijft. De actiegroep heeft daarom op alle scholen een actie opgezet om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. “Er liggen boeken waarin je fysiek je handtekening kunt plaatsen. Deze handtekeningen willen we aan de wethouder aanbieden op woensdag 28 februari om 14.00 uur voor het zwembad. We willen daar een leuke actie van maken met kinderen met snorkels, opblaasspullen en stoepkrijt. Iedereen is welkom om te komen kijken. We zullen zorgen dat er in zwembad Loos ook een handtekeningenboek ligt voor iedereen die de petitie wil mee ondertekenen”, zo licht Lotte enthousiast toe.

Oproep aan de ouderen
Actiegroep Red Het Baafje wil heel graag de ouderen bereiken. “Oudere mensen maken veel gebruik van het zwembad, wat bijdraagt aan hun fitheid en gezondheid, en dat bespaart uiteindelijk kosten voor de gezondheidszorg. Laat ouderen contact met ons opnemen via vriendenvanhetbaafje@outlook.com, zodat zij mee kunnen denken over de plannen. Ze moeten van zich laten horen, want zij vormen een heel belangrijke doelgroep voor het zwembad”, zo besluit Willemijn haar vurige betoog, samen met Lotte, om ervoor te zorgen dat we straks in mei weer kunnen genieten in het mooie Baafje.

Tekst en foto: Nico Bakker

QR-code petitie Red Het Baafje
QR-code petitie Behoud De Beun

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant