Afbeelding

"Een 100-jarige eik sneuvelt en het interesseert ze niets"

Ingezonden Heiloo

"Toen wij vorige weekmaandag terug kwamen van een weekend weg, zagen we nog net hoe een enorme hijskraan de wortels van de eik bij Overkerck afvoerde. Dat was het slot van een eigenlijk ontluisterende periode.

De managers bij ViVa hebben mijn buurman Jan Melchers en mij een aantal malen te woord gestaan. Tijdens die bijeenkomsten werd altijd nog een mogelijkheid open gelaten met betrekking tot het kappen van die prachtige boom. Op een gegeven moment had ik toch argwanender moeten zijn. De heer Tjebbo van Dijk nodigde mij uit om samen met hem de afstand te meten die er over zou blijven tussen de nieuwbouw en de eik in de nieuwe situatie.  Tijdens deze bijeenkomst bleek de manager geen meetlint bij zich te hebben en hij maakte als afstandsbepaling een paar vrolijke stappen. Dit gebeuren is exemplarisch voor de houding van ViVa: net doen of je de omwoners serieus neemt maar ondertussen gewoon je eigen gang gaan. Tijdens het laatste gesprek dat wij met voornoemde Van Dijk hebben gehad, heb ik hem een compliment gemaakt. Ik heb hem gefeliciteerd met de perfecte wijze waarop hij ons aan het lijntje heeft weten te houden. Het gaat er bij dit soort managers niet om wat ze doen, maar hoe ze het doen. En als daarbij een honderd-jarige eik sneuvelt, interesseert ze dat helemaal niets. Ik neem aan dat Mevr. Dijk, ook een soort manager, en haar kompaan Van Dijk  een vrolijk glas witte wijn gedronken hebben op het vallen van de eik maar ik hoop dat ze na afloop van hun dronk net zo'n vieze smaak in hun mond hadden, als wij  van hun optreden.
Ongeveer hetzelfde effect heeft bij ons de rol van de plaatselijke politiek gehad. Aanvankelijk leek het erop dat er werkelijk belangstelling voor het behoud van de eik was. Een afvaardiging van het CDA is ter plekke komen kijken en een raadslid raadde ons zelfs aan in te spreken tijdens een raadsvergadering. We hebben toen de gemeente eerst schriftelijk uitgebreid in kennis gesteld van onze  argumenten en later heb ik tot twee maal toe ingesproken bij zittingen van de gemeenteraad. De stemming was welwillend en ene mijnheer Gomes zegde ons met stemverheffing steun toe. Noch van het hem, noch van het CDA hebben we ooit meer iets gehoord. Wij leven niet in veronderstelling dat inspreken of brieven schrijven onmiddellijk tot resultaat leidt maar een reactie van de gemeenteraadsleden of van burgemeester en wethouders zou op z'n minst beleefd zijn geweest. Na het uitblijven van enig geluid van die kant, heb ik de wethouder een brief geschreven. Ik werd opgebeld door een ambtenaar die toezegde de zaak in de gaten te houden. Dat heeft hij gedaan: vlak voor het kappen van de boom kreeg ik een brief van de gemeente met ..... precies hetzelfde standpunt als ViVa! Kortom, de plaatselijk politiek heeft ons na het wekken van enige verwachting, behoorlijk in de steek gelaten."

Peter Casteleijn.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant