Dat viel niet mee dat Oud-Hollands kolfspel.
Dat viel niet mee dat Oud-Hollands kolfspel. (Foto: STiP Fotografie)

Oud-Hollandse spelletjes spelen tijdens Monumentendagen

  Human Interest

HEILOO - Zaterdag 14 en zondag 15 september vonden de Monumentendagen plaats. Vele locaties in Heiloo openden hun deuren voor bezoekers. Bij Archeologisch Museum Baduhenna was een tentoonstelling te zien van voorwerpen uit de wereld van sport en spel, zoals glissen (schaatsen), bikkels en golfsloffen. 

Ook buiten het Archeologisch Museum konden bezoekers hun hart ophalen. Zo werden er demonstraties gegeven van Oud-Hollandse spelletjes zoals bikkelen. Bezoekers zelf konden ook meedoen. Op zondagmiddag werd voor de ingang van het WBC het Oud-Hollands kolfspel gedemonstreerd, dit is een voorloper van het moderne golf. Jong en oud probeerden zo goed mogelijk een 'balletje te slaan', wat in de praktijk moeilijker was dan het leek. Verder konden bezoekers in het museum nog meer Oud-Hollandse spelletjes uitproberen. Van trekbiljart tot kogelvangen en van kasteelpoorten tot het hamertjesspel, alles stond klaar om de bezoek de spelletjes van weleer te laten spelen. Bij de ingang konden bezoekers elastieken om een koeienkop gooien.

Bij de Historische Vereniging Heiloo was de veilingklok een gewild item om te bedienen. Zowel ouderen als kinderen mochten onder begeleiding de klok bedienen. Op Landgoed ter Coulster werden rondleidingen gegeven en de Theekoepel was open voor bezoekers.

Tekst: Yvonne van Stiphout   

Meer berichten