Unieke cursusdag over ouderdom: hoe beleef ik mijn leeftijd?

  Human Interest

EGMOND-BINNEN - Zaterdag 14 september wordt in de Abdij van Egmond een unieke bezinningsbijeenkomst gehouden waarbij de ouderdom centraal staat. Het gaat met name over de zingeving in 'de derde levensfase', een zeer actueel onderwerp gezien de ouder wordende mens van tegenwoordig. Spreker is Marinus van den Berg, pastor in het verpleegtehuis Randerode in Rotterdam en schrijver van een aantal boeken over dit onderwerp.

"Beleef je leeftijd," aldus Van den Berg. "Ouder worden lijkt een dubbelproces van verbinden, verbonden blijven, loslaten en moeten loslaten. Er ligt tegenwoordig een eenzijdig accent op het actief blijven, maar ouder worden is ook de tijd bij uitstek voor verdieping. Wat doe ik na mijn pensioen, hoe ga ik verder na deze periode als ik nog gezond en vitaal ben? Wat als ziekte of het verlies van een partner op mijn weg komt?"

Onder andere het ouder worden vanuit de benedictijnse gedachte 'Ora et labora' (Bid en werk) komt aan de orde. Ouder worden kun je immers beleven als een levensfase waarin innerlijk veel te doen is en waarin je op grenzen stuit die aanzetten tot bidden en meditatie. Ook zal een monnik spreken over hoe men het ouder worden in een kloostergemeenschap beleeft. Op deze bezinningsdag spelen groepsgesprekken een belangrijke rol.

De bijeenkomst is van 11.00-15.30 uur in de Benedictushof, Vennewatersweg 27 A, 1935 AR Egmond-Binnen. Toegang € 20 (inclusief lunch). Tel.: 072-5062786. Aanmelden via mail boeken@abdijkaarsen.nl, of kijk op www.abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod/beleef-je-leeftijd

Meer berichten