Afbeelding
Foto: aangeleverd

't Ros Beyaert zoekt vrijwilligers

Human Interest

REGIO - Als je weleens op een paard hebt gezeten, ken je het gevoel om je helemaal vrij te voelen en de wereld vanuit een ander oogpunt te zien. Je kunt je problemen en beslommeringen even vergeten. Voor ruiters met een lichamelijke of geestelijke beperking geldt dit des te meer.

Behalve dat paardrijden pure ontspanning is voor de geest, hebben gehandicapte ruiters er vaak lichamelijk profijt van. Denk bijvoorbeeld aan een betere zithouding, een betere balans en coördinatie en een beter gebruik van bepaalde spieren. Zo is vastgesteld dat tijdens paardrijden spierspasmen opvallend kunnen verminderen. Tel daarbij op het positieve effect van het intensieve contact met de paarden en paardrijden wordt juist voor mensen met een beperking zeer de moeite van het proberen waard!

Geen mens is hetzelfde en ook geen beperking is hetzelfde. Daarom is begeleiding op maat erg belangrijk. Het bestuur van Stichting Paardrijden Gehandicapten 't Ros Beyaert bestaat uit twee professionele instructrices en een fysiotherapeut. Samen bekijken zij voor iedere ruiter met een beperking de mogelijkheden. Dit heeft er onder andere toe geleid, dat 't Ros Beyaert over speciale materialen beschikt. Denk hierbij aan aangepaste zadels en teugels, ritmekralenkettingen, pictogrammen en een speciale lift waarmee de ruiters kunnen opstijgen en afstappen.

De ruiters van Stichting Paardrijden Gehandicapten 't Ros Beyaert rijden elke week een halfuur. Tijdens deze lessen staat er een groep enthousiaste vrijwilligers klaar. Zij maken de paarden klaar voor de lessen, maar assisteren de ruiters ook bij het opstijgen en afstappen. Daarnaast bieden zij tijdens en na de lessen een helpende hand. In sommige gevallen nemen de vrijwilligers plaats achter de ruiter op het paard om bijvoorbeeld te helpen met rechtop zitten. Zo genieten de ruiters maximaal en op de juiste wijze van hun les. Het mag duidelijk zijn, Stichting Paardrijden Gehandicapten 't Ros Beyaert kan niet zonder vrijwilligers. Sterker nog, de stichting draait volledig op vrijwillige inzet. De instructrices, paardenverzorgers, begeleiders en bestuursleden werken allemaal op vrijwillige basis.

Tekort
Op dit moment heeft 't Ros Beyaert door verschillende oorzaken te kampen met een acuut tekort aan vrijwilligers. De stichting is naarstig op zoek naar o.a. bestuursleden, boekhoudkundige hulp, begeleiders die voor, tijdens en na de lessen kunnen helpen, hulp op het gebied van marketing, promotie en organisatie, wetgeving en media en iemand met gedegen kennis van de sociale media.

Oproep
Bent u, of kent u, iemand die graag deel uit wil maken van het enthousiaste vrijwilligersteam van Stichting Paardrijden Gehandicapten 't Ros Beyaert, laat het ons dan weten. Vertel vooral ook verder dat de Stichting dringend op zoek is naar vrijwilligers.

Contact via mail: spg.t.ros.beyaert@gmail.com, of meer informatie www.t-ros-beyaert.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant